Vekst-og-modning-icon-Trenforåtrene-kopi.jpg

 

For å planlegge god alderstilpasset trening må vi ha kunnskap om de vi planlegger for, kjennskap til sentrale trekk ved ungdoms utvikling er derfor avgjørende. Slik kan vi tilrettelegge for aktivitet som er givende, tar hensyn til individuelle forskjeller, utnytter gunstige læringsperioder og skaper ishockeyglede.

Ungdom i alderen 13-15 år gjennomgår store kroppslige og psykiske forandringer og de aller fleste vil i løpet av perioden nå puberteten (jenter normalt fra 11 år, gutter normalt fra 13 år). Perioden varer normalt i 2-3 år og oppstarten gjennetegnes av vekstspurten.

Puberteten er tiden da det kjønnsspesifikke inntreffer hvilket betyr økt mengde østrogen for jenter, mens guttene øker produksjonen av testosteron. Mer østrogen for jenter vil redusere jentenes relative muskelmasse og øke fettprosenten, som igjen vil gjøre at deres relative styrke og utholdenhet reduseres. Guttene derimot får en hurtig økning i muskelstyrke og deres fysiske utvikling vil derfor ha stor progresjon. Samtidig vil puberteten gi reduksjon i koordinasjonsevne og leddutslag. For mange (spesielt jenter) er endringen utfordrende og kommunikasjon rundt at det er en naturlig del av den kroppslige utviklingen er viktig. 

For både jenter og gutter vil puberteten føre med seg en økt skaderisiko. Puberteten starter med vekstspurten som gir en hurtig lengdevekst der ledd og skjelett ikke nødvendigvis henger med. Samtidig vil jentenes økte fettprosent og reduksjon i relativ muskelmasse redusere deres totale tåleevne for trening. Guttenes hurtige økning av muskelstyrke kan potensielt gi skader ved feil trening da musklene deres orker å løfte og trene mer enn hva øvrige deler av kroppen (ledd, sener, skjelett, etc.) er kapable til.

Puberteten skaper med andre ord et skille mellom jenter og gutter og det blir nødvendig å variere treningen mellom kjønnene. Å dempe den totale treningsbelastningen til spillerne (spesielt de i vekstpurten) er å anbefale. Dette betyr ikke at man nødvendigvis må trene mindre, men annerledes. Blant annet vil variert og allsidig trening virke skadeforebyggende. 

Utenom de kroppslige og psykiske endringene som skjer er medbestemmelse viktig for ungdommene. De er i overgangsfasen fra barn til voksen som gjør at de i enkelte tilfeller vil reagere umodent på en situasjon, mens de andre ganger vil håndtere en situasjon modent. Dette kan være forvirrende for de rundt, men spesielt for ungdommen selv. Trygghet og mestringsfølelse er elementært da puberteten fører med seg mye usikkerhet og endring. Derfor er det viktig å legge til rette for et inkluderende miljø innad i laget gjennom sosiale aktiviteter.