Norsk Ishockey / 2018 / Kilian klar for VM Herrer
Kilian passer linjene under semifinalen mellom Canada og Tsjekkia i U20-VM 2018
Kilian passer linjene under semifinalen mellom Canada og Tsjekkia i U20-VM 2018

Kilian klar for VM Herrer

Mens spillerne fortsatt kjemper om en plass på landslagene som skal delta i VM for herrer, har IIHF allerede tatt ut dommere til turneringen.

Jon Kilian (31) er tatt ut til å dømme VM for herrer - hans 6. VM på det øverste nivået. Hans siste internasjonale oppdrag var U20-VM i USA, som ble avholdt i julen. Der dømte han 7 kamper, og avsluttet med bronsefinalen.

Kilian står nå bokført med totalt 43 VM-kamper. I fjor ble han hedret på Forbundstinget med Isbjørnen - som yngste dommer noensinne. Isbjørnen tildeles dommere med 30 OL- eller VM-kamper. 

Jon Kilian mottok Isbjørnen av Gerhard Nilsen, President i Norges Ishockeyforbund, på NIHFs Forbundsting 2017.


Vi har tatt en prat med Jon Kilian, og på spørsmål om hva han tenker om uttaket, svarer han følgende:

- Det er helt klart stort å bli tatt ut til VM. Det viser at IIHF har tillit til at jeg kan prestere på topp internasjonalt nivå, noe jeg selvfølgelig er veldig glad for. Å representere Norge er naturligvis også en stor ære.

Dette blir det 6. VM'et på dette nivået. Er det noen forskjell på første gangen og denne?

- Det er jo ingen tvil om at mitt første VM i 2012 var veldig spesielt. Det kommer jeg alltid til å huske. Hvert VM er allikevel noe eget, og det er vanskelig å sette de mesterskapene jeg har dømt opp mot hverandre.
Den største forskjellen er vel kanskje at jeg har mer erfaring nå, og at jeg er litt bedre forberedt på hva som kommer.

Hvordan forbereder du deg før en slik turnering?

- Før man reiser på turnering må man friske opp regelkunnskapene og de internasjonale prosedyrene. Når turneringen nærmer seg blir det derfor en del lesing i både regelbok, casebook, og IIHFs procedure manual. I tillegg må man forberede seg på den internasjonale standarden ved hjelp av videoklipp fra IIHF. Dersom man forbereder seg godt gir det helt klart bedre muligheter for å gjøre det bra. Gode forberedelser er derfor veldig viktig.

Hva er de største forskjellene på et sluttspill nasjonalt og en turnering hos IIHF?

- Den største forskjellen på nasjonalt sluttspill og en internasjonal turnering er nok at man ikke er like kjent med lagene vi møter. I sluttspillet hjemme møter man jo lagene annenhver dag. Da blir man godt kjent med hvordan de forskjellige lagene spiller.
Det fordrer derfor at man forbereder seg godt på det man skal gjøre på isen før turneringen, for å sikre at man er klar for hva som kommer.

NIHF ønsker Jon lykke til i turneringen!