Norsk Ishockey / 2021 / Internasjonale ressurser skal bidra på U20-landslaget
Internasjonale ressurser skal bidra på U20-landslaget

Internasjonale ressurser skal bidra på U20-landslaget

Under U20-VM i desember vil amerikanerne John Riley og Stephen Wiedler få sentrale roller i det norske trenerteamet.

Når U20-landslaget deltar i VM i Danmark 12.-20. desember, blir det med et svært eminent team på trenerbenken. I John Riley og Stephen Wiedler har hovedtrener Tobias Johansson, assistenttrener Simon Stolt Wang og målvaktstrener Daniel Jørgensen fått med seg to eksperter på spillerutvikling.

Hovedtrener Johansson, som også er sportskonsulent i Norges Ishockeyforbund, gleder seg svært over forsterkningene i trenerteamet, og mener dette er en fantastisk mulighet for norsk ishockey.

— Visjonen vår er å på sikt kunne ha norske trenere i samtlige trenerposisjoner på alle landslag, men dit er vi ikke kommet helt enda. Derfor er det helt fantastisk at vi nå har fått muligheten til å hente inn disse ressursene som skal hjelpe oss her og nå, forteller Johansson.

Mens Wiedler til vanlig er trener på University of Vermont, er Riley spillerutvikler i NHL-klubben Philadelphia Flyers. Deres hverdag består av å utvikle spillere, og de er blant de aller beste i verden på akkurat det.

— Wiedler har ekstremt mange kamper i boksen som trener i NCAA, og sitter på enorm erfaring. En av hans spesialiteter er penalty killing, og sammen med Simon kommer han i hovedsak til å jobbe med backene våre og forsvarsspillet vårt. Riley derimot, vil ha ansvaret for løperne våre, power play og det offensive spillet sammen med meg, forklarer han.

Slik Johansson ser det finnes det flere positive sider ved å utvide trenerteamet.

— Hovedårsaken til at vi ønsker å forsterke trenerteamet vårt med mer kunnskap og erfaring, er for å gi spillerne våre maksimale forutsetninger for å lykkes. Med et større trenerteam oppnår vi også mer kontakttid med spillerne våre, vi rekker å prate mer med spillerne individuelt og kan jobbe mer effektive mot hver enkelt spiller, forteller han.

— På sikt ønsker vi å jobbe på denne måten på flere av de yngre landslagene våre, og hente inn internasjonale ressurser også på U18/JU18 og U16/JU16, legger han til.

Gjennom Tobias Johansson har Norges Ishockeyforbund utvilsomt fått tilgang til nye og spennende nettverk, og sportsjef Petter Salsten forteller at nettopp dette var en av målsetningene med ansettelsen av svensken.

— Ja, dette er en del av en strategisk tenkning om å øke relasjonen og nettverksbyggingen for norsk ishockey, som skal komme spillerne våre til gode. Det er takket være Tobias sine kontakter at vi har fått på plass disse avtalene, som utvilsomt vil tilføre norsk ishockey viktig kompetanse, sier Salsten.

— Fordi disse trenerne ser så stor verdi i å komme over hit og få et innblikk i europeisk ishockey, koster heller ikke avtalene oss noe. Det er rett og slett en vinn-vinn-situasjon som begge parter tjener på, legger Salsten til.

Johansson kan fortelle at det parallelt med å hente inn ressurser fra utlandet, også jobbes godt med utviklingen av våre egne unge, norske trenere.

— På U20-samlingen i november, kommer Martin Fossli og Brandon Treloar, begge 25 år gamle, til å være med i trenerteamet som trainees. I forlengningen av det ønsker vi å se på muligheten for å få på plass et eget trainee-program, hvor unge trenere NIHF ønsker å investere i kan være med på landslagssamlinger for å se og lære.

I uke 45 samles U20-landslaget på Lillehammer for å delta i en firenasjonersturnering med Tyskland, Slovakia og Sveits. Se uttaket og kampprogrammet til samlingen her.