Norsk Ishockey / 2021 / Marius med stor suksess i VM-debuten
Marius Hermansen Oswold i aksjon i VM-semifinalen mellom Russland og Canada.
Marius Hermansen Oswold i aksjon i VM-semifinalen mellom Russland og Canada.

Marius med stor suksess i VM-debuten

21 år gamle Marius dømte paraishockey første gang i februar 2020. Allerede våren 2021 ble han tatt ut til å dømme sitt første verdensmesterskap.

Da Marius Hermansen Oswold ga seg som ishockeyspiller for åtte år siden, så han tilfeldigvis en plakat i Manglerudhallen med informasjon om at det skulle være klubbdommerkurs. Plakaten vekket nysgjerrigheten hans, og Marius meldte seg på. Hovedmotivasjonen den gangen, var ekstra lommepenger. Nå har dømmingen ikke bare blitt en stor hobby, men også en jobb han trives utrolig godt med.

— Jeg angrer ikke et sekund på at jeg meldte meg på det kurset den gangen, forteller Oslo-gutten, som i juni debuterte i sin første VM-turnering.

Selv om Marius nå har rukket å dømme i åtte år, var det ikke før i februar 2020 at han bega seg ut på å dømme paraishockey første gang. Da dommerkollega Owe Luthcke tok kontakt og trengte noen til å være med å dømme en treningskamp for paraishockeylandslaget, grep Marius muligheten.

— Jeg syntes det hørtes interessant ut og tenkte det ville være morsomt å prøve, så jeg takket ja til å dømme den treningskampen. Like etterpå fikk jeg prøve meg i en privatlandskamp mellom Norge og Tyskland, og det å dømme paraishockey var virkelig noe som ga mersmak, forteller 21-åringen.

Det neste halvannet året fortsatte han derfor å dømme flere internkamper på paraishockeylandslagets samlinger. De fleste kampene har han dømt sammen med Luthcke, som dro han med første gang.

— Owe er utvilsomt en av de mest erfarne dommerne vi har i Norge, og jeg har lært ekstremt mye av han både på og utenfor isen. Vi har blitt ordentlig gode kompiser, forteller han.

Våren 2021 ble Marius, sammen med kompis og læremester Owe, begge tatt ut til å dømme para-VM i Tsjekkia.

— Følelsen av å bli tatt ut til VM var helt ubeskrivelig. Det ble utrolig lite søvn på meg den natten etter at mailen med uttaket tikket inn. Å se navnet mitt på den listen var helt surrealistisk, og det gikk flere dager før det gikk ordentlig opp for meg, innrømmer han.

Oslo-gutten røper at han kjente på nervene i forkant av VM-turneringen, men forteller at han ble godt tatt i mot av de mer rutinerte dommerne så fort han var på plass i Tsjekkia.

— Det er klart det var litt spesielt å komme inn som helt ny i en gjeng hvor alle kjenner hverandre fra før, men jeg ble tatt utrolig godt i mot av alle sammen, og følte jeg ble en del av «gjengen» med en gang. 

Marius trekker frem VM-debuten som et av mesterskapets høydepunkt, og ekstra spesielt var det at han fikk dømme sin første VM-kamp sammen med Owe. Etter å ha levert godt i gruppespillet, ble unggutten belønnet med semifinale, og deretter bronsefinale. En fantastisk prestasjon i sin første turnering, og noe hovedpersonen selv beskriver som vanvittig stort.C07O5582-0001.jpgC07O5582-0001.jpg

Etter den svært vellykede VM-turneringen er Marius klar på at dette var noe som fristet til gjentakelse. 

— Mesterskapet i Ostrava var helt klart en opplevelse som ga mersmak, og som ga meg massevis av motivasjon for å jobbe på videre sånn at jeg kan få muligheten til å være med på dette igjen, forteller han. 

— Jeg har også som mål å komme opp i Fjordkraft-ligaen, så planen videre nå er definitivt å gi bånn gass for å fortsette å utvikle meg, avslutter han.