Norsk Ishockey / 2021 / Nå starter VM-oppkjøringen
Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.
Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.

Nå starter VM-oppkjøringen

I dag setter herrelandslaget kursen mot København for å starte oppkjøringen mot VM i Riga 21.mai-6.juni.

I løpet av den tre uker lange treningssamlingen på dansk jord skal de norske hockeygutta måle krefter mot både Sverige og Danmark. Vi har tidligere publisert laguttaket og kampprogram for oppkjøringsperioden her.

Flere landslagsdebutanter
Blant spillerne som reiser til Danmark, finner vi flere navn som er nye i A-landslagssammenheng. Blant disse er blant andre målvakten Jørgen Hanneborg fra Stjernen, Daniel Bøen Rokseth fra Stavanger Oilers, og Håkon Nilsen, som har spilt de siste to sesongene for Manglerud Star. Ny på A-landslaget er også Emil Lilleberg, den unge backen fra Sparta som neste sesong skal til Oskarshamn og SHL, i tillegg til Tobias Fladeby som har fire sesonger i NCAA bak seg.

— Det blir spennende med noen nye spillere inn, og jeg gleder meg veldig til å se disse i aksjon for Norge. Det er alltid morsomt når nye og yngre spillere får muligheten til å vise seg frem, sier Norges landslagssjef Petter Thoresen.

Emil Martinsen Lilleberg (bildet) har erfaring både fra U18- og U20-landslaget, men dette blir hans første samling med seniorlandslaget. Her etter turneringsseier med U18-landslaget i 2019.
Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.

 

Tøff motstand venter
Landslagssjefen gleder seg til troppen samles på Gardermoen fredag, og ser frem til å endelig kunne starte oppkjøringen frem mot mesterskapet i Riga.

— Jeg gleder meg enormt til å komme i gang nå, og tror gutta også er klare for at det endelig skal skje noe. Det skal bli utrolig godt å komme seg på is og gjøre noen gode treninger, før vi får bryne oss litt på Tre Kronor, forteller Thoresen, som ikke legger skjul på at det er to tøffe oppgjør som venter dem i Malmö.

— Vi vet at Sverige har et godt lag, det har de alltid, men vi skal gjøre alt vi kan for å forsvare oss og henge med. Over halvparten av våre spillere har ikke spilt kamper siden januar, så det blir utvilsomt en stor overgang for de å skulle møte et så godt lag i sin første kamp på så lenge, innrømmer Thoresen.

Etter de to oppgjørene mot Tre Kronor 3. og 4.mai, venter tre kamper mot Danmark 6., 12., og 13. mai. Heller ikke disse kampene er en oppgave som Thoresen tar lett på.

— Danmark har også hentet inn spillere nå som har spilt fulle sesonger rundt omkring i Europa, og som er klare for å reise til Riga og levere et godt VM. Disse oppkjøringskampene blir definitivt en stor utfordring, men en utfordring vi er veldig klare for å ta, for vi vet at vi blir bedre av å møte god motstand, sier Thoresen.

Utskiftninger før VM
I en VM-turnering kan man vanligvis stille med 25 spillere, men som følge av den spesielle koronasituasjonen, er dette tallet i år justert opp til 28. Hvilke 28 spillere landslagssjefen tar med seg til årets VM er enda ikke klart, men han forteller at det vil bli store utskiftninger i troppen før flyet går videre fra København til Riga 16.mai.

— Erlend Lesund og Jonas Arntzen (begge i SHL), er i likhet med Mathis Olimb (DEL) foreløpig opptatt med sluttspill, men vil tilslutte troppen etter hvert som deres sesong tar slutt. Også i England er det flere norske spillere som er aktuelle for å tilslutte troppen etter endt sluttspill der borte, minner Thoresen om.

Mathis Olimb (bildet) er en av flere spillere som vil tilslutte den norske troppen før VM.
Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.

Mens noen spillere fortsatt er opptatt med sine klubblag, har andre fått tid til å restituere litt ekstra etter en lang sesong. Michael Haga, Mats Rosseli Olsen og Stefan Espeland pådro seg alle noen vondter i de siste kampene før sesongen tok slutt, men reiser etter til København og håper å være klare for å trene igjen i begynnelsen av mai. Også Ken Andrè Olimb, som nettopp er ferdig med sesongen i Tyskland, vil reise nedover til Danmark i løpet av kort tid.

— Mathias Emilio Pettersen er ferdig med seriespill i slutten av april, og møter oss så fort han kan i løpet av den første halvdelen av mai. En annen nordmann i AHL, Ole Julian Holm, er også en spennende spiller for oss, som er veldig interessert i å komme og bidra etter endt sesong der borte, forteller Thoresen.

Forfall fra veteraner
Landslagssjefen forteller at han har mottatt forfall fra Andreas Martinsen (kneoperasjon) og Alexander Bonsaksen (hofteoperasjon), i tillegg til Storhamar-kaptein Patrick Thoresen, som ønsker å prioritere OL-kvalifiseringen i august.

— For disse gutta vil fokuset fremover være på opptrening, samt å hvile, lege og være klare for å gi alt når vi i august skal kjempe om å kvalifisere oss til OL, forklarer Thoresen.

Den viktige kvalifiseringen til Beijing i 2022 prioriteres også av NHL-proffen Mats Zuccarello, som ikke blir å se i VM uavhengig av når sesongen skulle ende for hans Minnesota Wild.