Norsk Ishockey / 2021 / To norske dommere til Paralympics
For tredje gang er Owe Luthcke tatt ut til å dømme Paralympics.
For tredje gang er Owe Luthcke tatt ut til å dømme Paralympics.

To norske dommere til Paralympics

Owe Luthcke og Kenneth Danielsen er begge tatt ut til å dømme Paralympics i Beijing.

23. desember, på lille julaften, tikket det inn en mail hos de norske dommerne Owe Luthcke og Kenneth Danielsen. I mailen stod beskjeden de lenge hadde gått og håpet på å få. De var begge tatt ut til å dømme Paralympics 4.-13. mars 2022.

— Julen kunne ikke bli stort bedre. Jeg kjente på en følelse av stolthet og enorm lettelse da jeg leste den mailen, forteller Danielsen.

— Enig, det var den beste julepresangen jeg kunne fått, istemmer Luthcke, som røper at det falt noen gledestårer da han så navnet sitt på listen over uttatte dommere.

Tredje og siste for Luthcke
For Luthcke, som begynte å dømme paraishockey allerede i 2006, blir dette hans tredje Paralympics. Etter Pyeongchang i 2018 var han usikker på om han skulle satse i fire nye år. 

— Jeg visste jo at jeg ville være 50 år i 2022, og med så mange gode, unge dommere som presser seg fremover, er jo ingen ting gitt. Det hadde vært utrolig trist om man skulle legge ned all den tiden i fire år, for så å ikke bli tatt ut, innrømmer han.

Etter en runde i tenkeboksen tok han et valg. Han bestemte seg for å satse i fire nye år, med mål om å avslutte sin internasjonale dommerkarriere med Paralympics i Beijing i 2022.

— Når man har jobbet så hardt og målrettet mot et mål over flere år, er det en helt ubeskrivelig følelse når det endelig går i oppfyllelse. Det er nok ikke mange som forstår omfanget av tid og arbeid jeg har lagt ned for å oppnå dette, forteller Luthcke.

Fra back up til Beijing

Kenneth Danielsen fikk sin mesterskapsdebut da han dømte høstens B-VM for paraishockey i Östersund. I utgangspunktet stod han oppført som back up til back up-dommeren, men flere forfall gjorde at nordmannen likevel fikk muligheten i Sverige.

Etter en vellykket mesterskapsdebut ble han tatt ut til kvalifiseringsturneringen til Paralympics i slutten av november, og også her gjorde 29-åringen sakene sine svært bra.

— Jeg satt igjen med en veldig god følelse etter den turneringen, og fikk kjempegode tilbakemeldinger på det jeg hadde levert. Likevel var jeg utrolig spent på om det ville holde til en Paralympics-plass, røper Danielsen.

Det gjorde det altså, og i mars er det to norske dommere som setter seg på flyet til Beijing. — Paralympics er utvilsomt noe av det aller største man kan oppleve som dommer, og det er utrolig stas at vi er to stykker fra Norge. Ekstra spesielt er det å få dele denne opplevelsen med Owe, da det var han som fikk meg til å begynne å dømme paraishockey tilbake i 2019, forteller Danielsen.

— Ja, da jeg fikk vite at Kenneth også var tatt ut, ble jeg utrolig glad. Selv om hans para-karriere nettopp har startet, har han altså vist at han er god nok til Paralympics allerede. Jeg er kjempestolt av Kenneth og det han har fått til på så kort tid, sier Luthcke. 

— Nå gjelder det å holde seg friske og i god form frem til lekene starter, og håpe at sesongen her hjemme i Norge ikke får alt for mange utsettelser. Det blir viktig for oss å holde både beina og hodet i gang frem til avreise, avslutter Luthcke.