Norsk Ishockey / 2021 / Tobias i gang med offisielle klubbesøk
Tobias Johansson, bak til venstre, her på besøk hos Strinda VGS i Trondheim.
Tobias Johansson, bak til venstre, her på besøk hos Strinda VGS i Trondheim.

Tobias i gang med offisielle klubbesøk

Tobias Johansson, sportskonsulent i Norges Ishockeyforbund, fullførte forrige uke den første av fire planlagte runder med klubbesøk denne sesongen.

Før Johansson startet i NIHF i mai 2021, omtalte han norsk ishockey som en «vilande jätte», med enormt potensial og fantastiske framtidsutsikter.

— Nå som jeg har vært ute hos klubbene og sett hvilket utgangspunkt vi har, er jeg om mulig enda mer positiv enn det jeg var før jeg startet opp i våres, røper han.

Som en del av spillerutviklingsarbeidet til NIHFs sportsavdeling, skal Tobias i løpet av sesongen gjennomføre fire offisielle klubbesøk hos ti utvalgte klubber og toppidrettsgymnas.

— Vi ønsker at det skal bli flere i fremtiden, men nå i første omgang er det ti som er valgt ut. Etter sesongen vil vi gjøre en evaluering, og revidere både prosjektet og hvilke klubber og skoler som skal være med i neste runde, forklarer Johansson.

De fire besøkene vil alle ha hvert sitt hovedtema, og tema for den første runden var spilleidé. NIHF innførte nylig en ny, felles spilleidé for de norske landslagene, og Johansson har den siste måneden reist rundt for å presentere denne.

— Alltid fremover, alltid våge å spille og alltid presse. Kort fortalt er det det vi nå har innført helt ned på JU16/U16 og opp til seniorlandslagene våre, forteller Johansson, som mener at også klubbene bør enes om en felles spilleidé og en tydelig plan for hvordan de skal spille ishockey.

— Ja, jeg er sikker på at det å samles rundt en bestemt måte å spille ishockey på vil gi synergieffekter, gjenkjennelsesfaktor og en rød tråd gjennom alle aldersnivåene i klubben, og jeg håper mitt første besøk har inspirert til nettopp det.

Besøkene retter seg mot klubbenes trenere fra U14 til U20, i tillegg til ishockeytrenerne på toppidrettsgymnasene de forskjellige klubbene samarbeider med. Formatet er alltid det samme. Først en teoridel, hvor Tobias presenterer og går gjennom rundens tema, deretter en økt på is for å bruke teorien i praksis.

— Det har vært utrolig givende å reise rundt til alle de forskjellige miljøene, og de har tatt meg godt imot over alt. Jeg har opplevd samtlige involverte som positive og motiverte, og de virker takknemlige for å få denne hjelpen fra forbundet, forteller svensken.

For å skulle lykkes i arbeidet med å utvikle norske ishockeyspillere, mener Johansson at godt samarbeid med klubbene og skolene er helt avgjørende.

— Det er ute i disse miljøene at majoriteten av spillerutviklingen foregår, også er det vår jobb i NIHF å bidra med det vi kan for å utvikle disse utviklingsmiljøene. På den måten kan både trenere og spillere bli bedre, og det er akkurat det vi håper at disse besøkene vil resultere i, avslutter han.

Allerede neste uke går Tobias løs på klubbesøk runde to, mens runde tre og fire er planlagt i henholdsvis januar og april.

Oversikt over 21/22-sesongens utvalgte klubber og skoler:
Stavanger + WANG
Lørenskog + WANG
Stjernen + WANG
Sparta + St Olav VGS
Nidaros + Strinda VGS
Vålerenga + WANG
Manglerud + WANG
Lillehammer + NTG
Storhamar + WANG
Frisk Asker + NTG