Norsk Ishockey / 2022 / Ishockeypresidentens tingtale
Ishockeypresident Tage Pettersen talte lørdag til Forbundstinget som denne helgen er samlet i Stavanger.
Ishockeypresident Tage Pettersen talte lørdag til Forbundstinget som denne helgen er samlet i Stavanger.

Ishockeypresidentens tingtale

Les Tage Pettersens åpningstale til Forbundstinget her.

Kjære alle sammen!

Aller først vil jeg få lov til å ønske dere alle velkommen til Stavanger og endelig kan forbundstinget igjen være samlet fysisk.

Sist vi var sammen – da elektronisk – var på forbundstinget i 2020. Til tross for at også denne tingperioden har vært preget av pandemien så har det vært to innholdsrike år vi har lagt bak oss.

Krigen i Ukraina

Og ikke før pandemien var historie så ble vi vitne til krig i Europa. En krig som trolig vil pågå i lang tid fremover. En krig som selvfølgelig også påvirker vår hverdag.

Norge var pådriveren og initiativtageren for å få flyttet VM 2021 ut av Hviterussland, og Norge var igjen pådriver og initiativtager for å utestenge Russland og Hviterussland fra all sportslig aktivitet etter invasjonen i Ukraina. Vi har satt Norge på kartet i den internasjonale ishockeyfamilien de siste årene. Senest kvelden før den internasjonale kongressen nå i mai hadde jeg en lengre samtale med vår president Luc Tardif hvor jeg var tydelig på at Norge var klar til å ta ordet, til støtte for Ukraina, om Russland eller Hviterussland fikk delta med tale- og stemmerett på kongressen. Jeg slapp heldigvis å gjøre det etter en åpningstale der Luc var veldig tydelig i sitt budskap.

Når jeg er inne på Ukraina, og når vi er i Stavanger, har jeg lyst til å rette en stor takk til ishockeymiljøet her som har adoptert et Ukrainsk guttelag som var utenlands på turnering da krigen brøt ut. Først kom laget hit, og senere har mange familiemedlemmer også kommet til Stavanger. Jeg har møtt gutta, og i en fortvilet situasjon der de har mange kjære i krigssonene hjemme, er de samtidig veldig takknemlige for måten de er tatt imot her. Så på vegne av hele norsk ishockey vil jeg få rette en stor takk til miljøet og ildsjelene her i Stavanger. Så gleder vi oss til å se Stavanger Sdyshor delta i seriespill i Norge kommende sesong.

Vi har blitt vitne til at idrett har blitt internasjonal politikk – enten vi liker det eller ikke. Men det skal ikke overskygge vårt viktigste arbeid – nemlig å skape aktivitet for barn og unge hver eneste dag.

2020/21

Sesongen 2020/21 var preget av koronasituasjonen. Det var myndighetsnedstengt aktivitet for veldig mange av våre aktive, og det var både lokale og nasjonale restriksjoner som preget hele sesongen. For aldersbestemte lag ble det kun gjennomført ca. 20% av alle terminfestede kamper. I tillegg hadde voksenaktiviteten fra 2. divisjon herrer og nedover i divisjonene og 1. divisjon kvinner ikke mulighet for verken trening eller kamper.

Eliteserien menn, 1. divisjon menn og kvinner elite hadde kamper, men ingen av seriene kunne gjennomføres som planlagt. Det førte også til at sluttspill og kvalifiseringsspill måtte utgå. Myndighetene kom med gode kompensasjonsordninger som har ført til at klubbene og forbundet har fått kompensert store deler av tapte inntekter og merkostnader som skyldes nedstenginger.

NIHF har i hele perioden lagt mye vekt på informasjon til, og kommunikasjon med, organisasjonen vår. Vi har benyttet sosiale medier, hjemmeside og direkteinformasjon på mail til klubber, regioner og organisasjonen generelt.

Forbundet var under pandemien tett involvert i NIF sine ulike arbeids- og beredskapsgrupper. Både sportssjef, generalsekretær og undertegnede har vært deltagende.

2021/22

Sesongen 2021/22 bar også preg av koronasituasjonen, og i deler av sesongen var det ikke mulighet for trening eller kamper. Men sesongen ble avsluttet på tilnærmet normal måte. Vi fikk gjennomført sluttspill i alle klasser og kvalifiseringsspill til både eliteserien og 1. divisjon. 

Og endelig kunne vi igjen dele ut Kongepokalen. Hasle Løren stakk av med Kongepokalen for kvinner, mens Stavanger Oilers vant pokalen for herrer. Og for første gang i historien delte vi ut den store Kongepokalen.

Norsk ishockey fortsetter sin sterke posisjon som publikumsidrett. Vi var spente på om publikum kom tilbake etter pandemien og endrede vaner, men vi ser at årets sluttspillrunder var spesielt godt besøkt. Samarbeidet med TV2 er også utvikletvidere og tilbudet for seerne er bredere enn noen gang.

Kvinnehockeyen har også tatt noen store og viktige steg den siste sesongen. Vi har for første gang fått på plass en ligasponsor og seriekamper i Bambusaligaen er vist på TV2.

VM for U20 herrer, U18 herrer, U18 kvinner og kvinner senior ble også gjennomførtdenne sesongen. Flere av lagene kjempet om opprykk frem til de siste kampene, uten å lykkes. Men alle lagene beholder sine plasser i VM neste år. Så må vi bare erkjenne at det var et nederlag at hverken para-, kvinner eller herrelandslagene kvalifiserte seg til OL/PL i Kina.  

VM for herrer ble gjennomført i Finland, og ble en stor folkefest. Norge endte på en 13. plass, som vi gjorde i mesterskapet i 2021.

Kvinner 2030 - Flere og bedre

Kvinner og jenter er hovedtema på dette tinget og vi har brukt formiddagen på temaet. Dette er ikke noe vi bare skal snakke om her denne helgen – dette er noe vi skal gjøre ute i klubb og i forbundet hver dag!

Noe av det viktigste vi kan gjøre er å levere likebehandling. Sentralt har vi gjort flere gode beslutninger de siste årene. Både ligasponsor og plass i TV-ruta er positivt. Vi har likestilt godtgjøringen for landslagsdeltagelse for kvinner og menn. Vi har løftet økonomien til for jente- og kvinnelandslagene og fra 1. september får vi på plass en «tett på coach» også for jentene. Og vi skal ikke stoppe her!

Skal idretten vår vokse er vi avhengig av at vi appellerer til flere. Vi må gjøre oss interessante for mennesker med ulik etnisk bakgrunn og vi må tiltrekke oss flere jenter og kvinner – og ta vare på de vi allerede har med oss.

Det er ingen enkle svar på hvordan. Det er også bakgrunnen for at vi har satt utfordringen på dagsorden denne helgen. Vi må være villige til å tenke nytt, til å hive fordommer over bord og til å legge kjepphester på hylla. La oss diskutere alt fra rekruttering, regler, gitter, istidsfordeling, gardrobefordeling, kulturelle utfordringer, trenerutdanning og sikkert mange andre tema som i dag står der som barrierer for mange. Jeg lover at jeg også skal ta kampen internasjonalt for å forsvare det vi måtte lande på her hjemme.

Et steg på veien er at forbundsstyre her på tinget inviterer dere til å vedta en resolusjon som vil være en tydelig bestilling for hvordan vi skal jobbe med disse utfordringene i tiden som kommer.

Men det alle enkleste – og vanskeligste – er å jobbe med holdningene der ute i hverdagen. Klarer vi å gjøre noe med de, så kommer vi langt – sammen!

Det positive – for mye er positivt – er at det er flere jente- og kvinnelag påmeldt til kommende sesongs seriespill enn noensinne. I tillegg har vi store forventninger til at innføringen av spill 3 mot 3 vil gi en positiv effekt på tilbudet til jentene.

Anlegg

Som idrett har vi satt oss høye mål for vekst i anlegg. Tinget for to år siden var tydelig i sin bestilling og ba forbundsstyre prioritere arbeidet med anlegg. Og det har vi gjort.

Vi har etablert et kompetent anleggsutvalg, og vi har ansatt en 50% ressurs som bruker det meste av sin tid ute i klubber og kommuner. Her fremsnakkes anlegg og vi får presentert vårt anleggskonsept som gjør det mulig for mange kommuner å ta investeringen i en ny ishall.

Siden vi var sammen sist har det flotte breddeanlegget i Åsane i Bergen åpnet og Varner Arena i Asker er allerede en suksess. Så ser vi at planene om ny arena i Fredrikstad står litt i stampe, samtidig som en investorgruppering jobber med ny byarena i Sarpsborg. Så her aner jeg en kjent rivalisering i Nedre- Glomma. Jeg håper det resulterer i to gode haller.

Leder av anleggsutvalget vil senere på tinget fortelle om hvordan vi arbeider med anlegg som satsningsområde.

Stor positivitet

Jeg burde sikkert sagt mer om det sportslige, men jeg viser da til to grundige beretninger som tar dette for seg på en god måte. Så kommer det også mer om den sportslige aktiviteten for de to siste årene under rapportering på strategiplanen vår.

Men jeg har lyst til å si at jeg opplever en stor positivitet når jeg er på besøk hos de ulike landslagene, i møter med klubbene der ute og på samlinger for dommerne. Det er alltid rom for forbedringer, men veldig mye går godt. Jeg vil også få trekke frem Isbjørnmodellen, at vi har oppdatert trenerstigen og vår nye satsinger på unge talenter av begge kjønn.

Som dere alle kjenner til så sier strategiplanen vår at vi skal jobbe for å søke A-VM i 2027. Det arbeidet er godt i gang i et samarbeid med region Viken Vest og region Midt, Trondheim og Bærum kommuner og forbundet. Vi har vært på besøk både i Danmark for å lære fra deres mesterskap i 2018 og gruppen var på befaring under VM nå i Finland. Søknaden er klar og skal overleveres politisk ledelse i kulturdepartementet i disse dager.

Som et delmål i strategiplanen vår vedtok tinget i 2020 at vi også skal jobbe for kvinne-VM og/eller U20-VM i planperioden. Derfor var det ekstra gledelig at vi på den internasjonale kongressen nå i mai ble tildelt U20-VM. Arrangementet finner sted i Varner Arena i desember i år.

Takk

Helt til slutt vil jeg få takke administrasjonen for godt arbeid. Uten deres «passion» for idretten og iveren etter å løfte oss hadde vi ikke vært der vi er i dag. Også i denne perioden har det kommet flere nye fjes på kontoret. Spesielt på sport og anlegg er det kommet spennende kompetanse på plass. Og i disse dager bygges det mye nytt rundt flere av landslagene våre. Jeg vil derfor benytte anledningen her til å takke Petter Thoresen og Thomas Pettersen som hovedtrenere for våre to øverste landslag – og ønske Petter lykke til med nye utfordringer, så gjenstår det å se hvordan kabalen rundt kvinnelandslaget blir og om Thomas blir med oss videre.

Men jeg vil først og fremst takke alle dere frivillige ildsjeler som jobber ute i regioner og klubber hver dag. Det er dere som er stammen i ishockeyfamilien og som ser alle de unge og håpefulle ute på isen.

Med det ønsker jeg oss alle et godt ishockeyting.

Tage Pettersen
President i Norges Ishockeyforbund