Norsk Ishockey / 2022 / Utvidet krav om samtykke til dopingtesting av utøvere 15-18 år
Foto: Kenneth Myhre.
Foto: Kenneth Myhre.

Utvidet krav om samtykke til dopingtesting av utøvere 15-18 år

Kravet gjelder fra 1. november 2022, og spillere som ikke har samtykke kan ikke delta i trening eller kamp.

Gjennom sitt antidopingregelverk stiller World Anti-Doping Agency (WADA) en rekke krav og kriterier til sine medlemsland for at de skal være det de kaller for "compliant". Et av disse kravene er at mindreårige toppidrettsutøvere i alderen 15-18 år må kunne dopingtestes for å kunne delta i idrettsaktivitet på toppnivå.

I Norge er det ikke mulig med dopingtesting av mindreårige uten samtykke fra foresatte, og en ordning tilrettelagt for å gi slikt samtykke har ikke eksistert.

Antidoping Norge (ADNO) har derfor hatt kort tid på seg til å innføre rutiner som gjør Norge «compliant» i henhold til WADAs krav. Ordningen som nå er innført innebærer at alle 15-18-åringer på ADNOs toppidrettsutøverliste må ha skriftlig samtykke av foresatte for å kunne bli testet.

For oss i Norges Ishockeyforbund omfatter dette utøvere under 18 år i Fjordkraft-ligaen og på våre tre seniorlandslag (herrer, kvinner og para). Disse utøverne må altså innhente samtykke for å kunne delta i idrettsaktivitet på toppnivå. 

Utvidet krav
Norges Ishockeyforbund mener at nevnte ordning er for begrensende, og ønsker at også andre utøvere skal kunne dopingtestes. Etter å ha diskutert dette har NIHFs forbundsstyre vedtatt at ordningen også skal gjelde utøvere i;

  • Bambusa-ligaen
  • U18 Elite
  • U20 Elite
  • U20-landslaget menn
  • U18-landslaget gutter og jenter

— Jeg er glad for at forbundsstyret tar et klart standpunkt, ved å gå enda lenger enn de kravene som er satt for godkjenning av WADA, forteller ishockeypresident Tage Pettersen.

— For NIHF skal alltid antidopingarbeidet prioriteres høyt. Skal vi kunne drive godt forebyggende arbeid er det viktig for oss at alle spillere på samme nivå utsettes for det samme testregimet og de samme sanksjonene, uavhengig av hvilken klubb og hvilket landslag de spiller på, avslutter Pettersen.

Innføres 1. november
Ordningen med innhenting av samtykke må organiseres i klubbene. Det er foreslått at NIHF innfører den utvidede ordningen fra og med 1. november, med mulighet for testing av nevnte utøvere fra og med den dato. Utøvere som ikke har levert inn samtykke, kan ikke delta i organisert trening og kamper.

ADNO har utarbeidet et standardskjema som alle må benytte.

Den nåværende løsningen er ikke holdbar i lengden. Det er ønskelig med en lovendring slik at man skal kunne teste utøvere mellom 15 og 18 år uten samtykke. Den nåværende ordningen vil derfor gjelde inntil en lovendring som regulerer muligheten for dopingtesting av utøvere under 18 år er på plass.

Styret i NIHF fattet 3. oktober følgende vedtak:          

  1. Det innføres krav om innhenting av samtykke for yngre utøvere (15-18 år) fra foresatte slik at utøvere kan testes av ADNO.
  2. Ordningen gjelder deltakelse i trening og kamper innen Bambusa-ligaen, U18 Elite, U20 Elite, U18 landslag for gutter og jenter, samt U20 landslag. Ingen personer kan delta i trening eller kamper dersom de ikke har levert inn samtykke for testing.

  3. Ordningen følger samme rutiner som for ADNOs ordning med samtykke.

  4. Ordningen innføres fra og med 1. november 2022 og varer så lenge det er behov for å ha en egen ordning.

Norges Ishockeyforbund vil sende ut nødvendig informasjon til de aktuelle lagene dette gjelder.