Norsk Ishockey / 2022 / Klubbesøk runde fire er i gang
Tobias på is med Nidaros sin junioravdeling under sitt klubbesøk i Trondhiem tidligere denne måneden. Foto: Bjørnar Kvello Hansen
Tobias på is med Nidaros sin junioravdeling under sitt klubbesøk i Trondhiem tidligere denne måneden. Foto: Bjørnar Kvello Hansen

Klubbesøk runde fire er i gang

Tobias Johansson er i gang med en ny sesong av sine klubbesøk, og i denne runden er det treningsplanlegging som står i fokus.

Majoriteten av spillerutviklingen foregår ute i klubb og skole, der hvor spillerne har sin treningshverdag. Som en del av spillerutviklingsarbeidet til Norges ishockeyforbund gjennomføres det derfor en rekke klubbesøk i løpet av en sesong, for å bidra til at trenerne og spillerne i disse utviklingsmiljøene skal bli bedre.

Ansvarlig for gjennomføringen av disse klubbesøkene er Tobias Johansson, topphockeysjef i NIHF.

Forrige sesong gjennomførte Tobias tre besøk til hver av de ti utvalgte klubbene (se oversikt nederst i saken). Tema for det første besøket var spilleidé, besøk nummer to tok for seg samhandling, før fokuset ble rettet mot off-ice trening i sesongens tredje og siste besøk.

Nå er svensken i gang med de første klubbesøkene for sesongen 2022/23, og tema for besøk nummer fire er treningsplanlegging.

Hva ønsker du å oppnå med å rette fokus på treningsplanleggingen?

— Kort fortalt så ønsker vi jo å gi utøverne våre muligheten til å nå sitt fulle potensial, forteller Johansson.

— Det er en kjent sak at vi blir gode på det vi gjør ofte, og skal vi bli gode ishockeyspillere så må vi trene ofte. Likevel gjelder det ikke bare å trene ofte, vi må også trene bra - Og der kommer viktigheten av god treningsplanlegging inn, forklarer han videre.

Storhamar var første klubb ut til å få besøk av Tobias denne sesongen. Her er han på is med klubbens U14-lag den 28. september.

Som et av de viktigste momentene i treningsplanleggingen, trekker Johansson frem det å ha et klart mål med treningen. 

— Hva er det vi skal trene på i dag, og hvordan skal vi legge opp treningen for å få trent mest mulig på akkurat dette? Dersom formålet med treningen er å øve på pasninger, må vi jage repetisjoner ved å sikre at øvelsene gir oss flest mulig pasninger i løpet av de 50 minuttene vi er på isen, sier han.

— Det å ha effektive treninger med høy aktivitet og nok repetisjoner er noe vi snakker mye om, og noe vi tror er avgjørende for å skulle oppnå det målet man har satt for treningen, legger han til.

Videre legger Johansson stor vekt på viktigheten av den reflekteringen og evalueringen som gjøres etter at treningen er gjennomført.

— Det er mange klubber der ute som allerede trener mye, men hos de aller fleste ligger det et potensial i nettopp det å trene bedre. For å kunne trene bedre, er det helt avgjørende at vi vurderer det vi holder på med, og reflekterer over både gjennomføringen og utbyttet, forteller han.

— Da vil man enklere kunne gjøre de nødvendige justeringer som kreves for å forbedre innholdet og få større utbytte ut av neste trening, fortsetter han.


Foto: Bjørnar Kvello Hansen

Positive resultater
Tobias er klar på at han kan se en tydelig forskjell hos klubbene når han sammenligner hvordan ståa er nå, kontra da han gjennomførte sine første klubbesøk i fjor høst.

—  Jeg synes klubbene er utrolig flinke til å gjennomføre de tingene vi snakker om når vi er rundt på disse besøkene, og det er virkelig gøy å se at det vi jobber med gir resultater, forteller han.

—  Vi ser det på spillerne også, at selv om de bare er blitt ett år eldre, så er de blitt mer enn ett år bedre. Det lover veldig bra for fremtiden, og jeg gleder meg stort til fortsettelsen, avslutter han.

Klubbesøk runde fem er planlagt gjennomført i januar 2023.

Oversikt over de ti klubbene og skolene Tobias besøker denne sesongen:
Stavanger + WANG
Lørenskog + WANG
Stjernen + WANG
Sparta + St Olav VGS
Nidaros + Strinda VGS
Vålerenga + WANG
Manglerud + WANG
Lillehammer + NTG
Storhamar + WANG
Frisk Asker + NTG