Norsk Ishockey / 2022 / Ny NHL-avtale for norsk ishockey
Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.
Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.

Ny NHL-avtale for norsk ishockey

Norges ishockeyforbund signerte våren 2022 ny avtale med NHL som regulerer pengestrømmen for spillere fra den norske ligaen, samt norske spillere til NHL.

Den nye avtalen strekker seg over totalt 8 år (4+4), med start sesongen 22/23.

Selve avtalen, som alle de europeiske nasjonene har undertegnet (ikke Russland og Belarus) dekker alle tenkelige scenarioer for europeiske spillere som er aktuelle for NHL, inkludert signerte spillere (spillere under kontrakt med europeiske klubber), free agents (spillere uten kontrakt med europeiske spillere), samt spillere som blir draftet. Avtalen inneholder også «bonuser» for de nasjonene som er stor-leverandører av spillere, enten de signerer sine første NHL-kontrakter, eller får mange spillere drafted.

Det mest aktuelle i avtalen for Norges del har vært den summen som utbetales for spillere som signerer sin første NHL-kontrakt, og hvem som får disse pengene. For sesongene 22/23 til og med sesongen 25/26 betaler NHL 285 000 USD for hver spiller som signerer sin første NHL-kontrakt. Den summen høynes til 315 000 USD fra og med sesongen 26/27 – og ut avtaleperioden som strekker seg til sesongen 29/30.

Pengene, som tidligere i sin helhet gikk til den nasjonen/forbundet spilleren sist spilte, blir nå fordelt annerledes. Fortsatt er det de fire siste sesongene som telles med, der fordelingen i prosent (siste sesong nevnt først) er 40/20/20/20.

Videre betaler NHL 35 000 USD for hver spiller drafted i første runde (økes til 40 000 USD fra sesongen 26/27). Spillere drafted etter første runde utløser 20 000 USD (øker til 25 000 USD fra sesongen 26/27). Disse pengene går imidlertid til den klubben spilleren representerte når han ble drafted.

Det var den tidligere avtalen mellom NHL og NIHF som utløste nærmere 1,2 millioner kroner til Manglerud Star da Ole Julian Holm signerte kontrakt med Columbus Blue Jackets sist sommer. Pengene kom som følge av at Holm representerte MS den siste sesongen før han ble signert.

Den «gamle» avtalen mellom NHL og Europeiske forbund var nemlig utformet slik at det kun var den nasjonen spilleren spilte i sist sesong før signering som fikk penger. Dette er nå endret slik at summen fordeles på siste fire år, uansett hvor man har spilt. Pengene vil automatisk gå til NIHF sentralt, og deretter utbetales til klubbene.

— Det har vært viktig å synliggjøre at spillere fra de mindre nasjonene sjelden tar steget direkte fra hjemlandet til NHL-kontrakt, forteller Petter Salsten, sportssjef i Norges Ishockeyforbund.

— Til tross for dette bør norske klubber likevel premieres for den jobben de har gjort med en spillers utvikling. For våre NHL-spillere opp gjennom årene, har det vært naturlig å gå veien via for eksempel Sverige, men da har også pengene fra NHL stoppet i nettopp Sverige, fortsetter Salsten.

— Med denne avtalen har vi større sikkerhet for at norske klubber får penger, dersom spilleren signerer NHL-avtale innen fire sesonger, samt at draftede spillere også premieres direkte, avslutter Salsten. 

 

Saken er oppdatert 13.06.2023