Norsk Ishockey / 2022 / Velfortjente hederspriser
Ishockeypresident Tage Pettersen fikk æren av å dele ut både NIHFs gullmerke med diplom  og NIFs hederstegn til Jon Haukeland.
Ishockeypresident Tage Pettersen fikk æren av å dele ut både NIHFs gullmerke med diplom og NIFs hederstegn til Jon Haukeland.

Velfortjente hederspriser

Norges Ishockeyforbund gratulerer mottakerne av årets hedersbevisninger.

Ishockeypresident Tage Pettersen fikk på forbundstinget lørdag æren av å dele ut flere fortjente hedersbevisninger til en rekke fantastiske mennesker og ildsjeler som har vært, og fortsatt er, enormt viktige ressurser for norsk ishockey.

Tekstene nedenfor er hentet fra presidentens tale ved utdelingen av de ulike prisene.

Isbjørn

NIHFs Isbjørn tildeles spillere som har spilt minst 50 OL- og VM-kamper, og dommere som har dømt minst 30-OL og-VM kamper. Forbundsstyret kan også tildele Isbjørnen til personer som har ytt fortjenstfull innsats for norsk ishockey.

Mathias Trettenes

Mathias får isbjørn for å ha passert 50 offisielle landskamper da vi spilte mot Storbritannia i årets VM i Finland. Mathias er blitt en sentral spiller og person i det norske herrelandslaget, og er også assisterende kaptein på laget som nå var i VM. Selv fikk jeg lov til å dele ut bestemannsprisen til han i VM-kampen mot Tsjekkia.

Det er ekstra hyggelig at vi kan dele ut dette hederstegnet på forbundstinget i hans egen hjemby.

Knut Fjeldsgaard

Knut har vært spiller i mange år for Vålerenga, Frisk og Bergen Djerv, og han var på landslaget under OL i Lake Placid. Han har siden 90-tallet vært landslagslege for A-landslaget, etter hvert i samarbeid med Ole Fosse, og tjenestegjort på utallige samlinger og turneringer både med A-landslaget og yngre landslag gjennom mer enn 30 år.

På klubbsiden tok han ansvar for å rydde opp etter Bergen Djervs konkurs i sin tid og var sentral i klubbens ledelse gjennom flere år.

Knut er et typisk ja-menneske som vi har hatt mye glede av i NIHF, og spesielt som landslagslege – også i de senere årene.

Morthen Wikstrand

Dommeroppmann, dommeransvarlig, klubbdommeransvarlig, medlem i dommerutvalget, dommerveileder, kretsstyremedlem, medlem i AAU og delegat – vi snakker nå om en ildsjel i norsk ishockey.

Fra tilbake på 80-tallet har han vært aktiv i norsk ishockey. Fra begynnelsen er han kanskje mest kjent som det han selv navnga som «dommeroppmann». Personen som var der og fulgte opp slik at klubben og dommerne hadde ordnede forhold. Dette er en funksjon han har hatt for klubbene Nes, Manglerud Star og Kongsvinger. Funksjonen han den gang formet er nå reglementsfestet og kalles klubbdommeransvarlig.

Ute på isen kunne vi se han både som linjedommer og hoveddommer gjennom mange år, eksakte antall kamper er noe usikkert, men mye tyder på at han har passert 1.000 kamper som aktiv dommer, og nå på god vei til samme antall også som dommerveileder.

Etter avsluttet dommerrkarriere har han bidratt inn mot forbundet og Dommerutvalget. I 2017 ble han tildelt MECA og TV2 sin hederspris som en av flere ildsjeler i norsk ishockey.

Ole-Petter Brevold (ikke tilstede på Tinget)

Ole Petter har vært en ildsjel i organiseringen i Kråkene Moss, og var en av få ildsjeler som var avgjørende da Moss fikk bygd sin ishall.

Jeg hadde Ole-Petter i styret da jeg var leder av klubben i Moss og han stilte alltid spørsmål om alt vi foretok oss var til det beste for barne- og breddeaktiviteten.

Han var også en avgjørende pådriver for kjøp og flytting av den midlertidige hallen fra Jordal og ned som ishall nummer to i Moss – som planlegges åpnet til høsten. Han har vært medlem i vårt klubblisensutvalg i mange år.

Ole Petter har et brennende engasjement for ishockey, og da spesielt når det gjelder bredde og anlegg.

Johnny Smeby (ikke tilstede på Tinget)

Johnny Smeby, også bare kalt «Puma», har vært frivillig og ansatt i Storhamar Hockey i 24 sesonger på rad. Som materialforvalter for Storhamar Elite har 70-åringen vasket enorme mengder svette, fylt tonnevis med vann i flasker og gjort hverdagen enklere for mange hockeyspillere og trenere opp gjennom Storhamar-historien. 

Johnny er alltid å finne i ishallen og er en person som er like opptatt av bredden som av eliten.

Gullmerke med diplom

Dette er nest høyeste utmerkelse en person kan oppnå i Norges Ishockeyforbund, og det er forbundstinget som i følge NIHFs lov tildeler dette hederstegnet med 4/5 flertall og etter innstilling fra forbundsstyret. Gullmerke kan tildeles personer som har ytt en særlig innsats for norsk ishockey.

Som særlig innsats ansees: Arbeid vesentlig utover det man kan kreve som tillitsvalgt på forbundsplan gjennom lengre tid. Særlig lang innsats på klubb og/eller regionsplan, samt fortjenstfull innsats på forbundsplan. Og til sist andre som på landsbasis har gjort en særlig fortjenstfull innsats for norsk ishockey over særlig lang tid.

Per Henrik Nygård – Skedsmo Ishockeyklubb

Per Henrik har en lang karriere innen ishockeyen bak seg. Etter en lang og aktiv periode som spiller på flere nivåer gikk han over i det frivillige arbeidet der etablering av ishaller var et av områdene han engasjerte seg i.

Han var med i styret i klubben i mange år, og har helt siden 92/93-sesongen hatt engasjement rundt skøyte- og hockeyskolen. I tillegg gjennomførte han viktige prosesser i utvikling av klubben, der også lavterskeltilbudene stod sentralt.

Per Henriks engasjement i ishockeyen i Romerike-regionen er omfattende, og det er også viktig å nevne hans ønske om å gi et bedre tilbud til jentene – i tråd med hva dette forbundstinget også har vært tydelige på.

Gerhard Nilsen, Tønsberg og Omegn Ishockeyklubb

Gerhard har, som alle de tidligere foreslåtte, en lang fartstid innen norsk ishockey. Han var aktiv spiller i lokalt i Tønsberg fra ungdomsårene og var en sentral person i Tønsberg og Omegn Ishockeyklubb. Han var drivkraften bak etableringen av Tønsberg Ishall, og var leder i ishallen de første 25 årene. Han var også styreleder og styremedlem i klubben i en årrekke. Samtidig som han hadde ulike verv var han også trener for mange av Tønsbergs aldersbestemte lag.

Gerhard var President i NIHF i perioden 2013-2018, og satt oppbygging av organisasjon, klubblisens og profesjonalisering på dagsorden. NIHF har vokst videre med hans verdier og fokusområder som basis.

For meg var det ryddig og trygt å overta presidentklubben etter Gerhard.

Teddy Madsen, Stjernen (ikke tilstede)

Teddy var med å stifte IL Stjernen IHK i november 1960.

Teddy har vært med siden og har innehatt «alle» verv i klubben og de fleste i norsk hockey i alle år siden. Han ble æresmedlem i Stjernen hockey i 2010 og før det hadde han alle klubbens øvrige hederstegn.

Han ble Stjernens første internasjonale dommer. Dømte ca. 20 år i norsk hockey på alle nivå og i «eliteserien» på 60/70-tallet.   

Teddy var også aktiv innenfor NIHF: med ulike verv og oppgaver:

  • Var med å stifte serieforeningen for eliteserieklubbene i 1979. Teddy var formann de 10 første årene.
  • Har flere sesonger i Forbundsstyret under Erik Sture-Larre.
  • Manager for A-landslaget i 2 år.
  • Medlem av domsutvalget i 4 år.
  • Dirigent på Forbundstinget flere ganger.

Jon Normann Haukeland

Forbundsstyre har ett gullmerke til vi håper tinget slutter seg til. Det er til en person jeg tror alle i denne salen har et forhold til.

Han ble ansatt i forbundet i 1982 og har hatt mange ulike stillinger og funksjoner i organisasjonen vår. Han var fast ansatt til han gikk av med pensjon i 2020.

Jon har som dere skjønner viet store deler av sitt voksne liv til ishockeyen, og etter han gikk av med pensjon har vi fortsatt hatt glede av hans tjenester – nå som koordinator for flere aldersbestemte landslag.

Jon var generalsekretær i perioden 2006-2014 og han har også vært trener og frivillig i klubb og klubblag.

Han har en helt eksepsjonell evne til å se enkeltindividet. Han husker stort sett alle navn på spillere. Selv opplevde jeg dette, og ble imponert, da jeg så han i aksjon på en eliteleir på Hamar før pandemien. Han har en god egenskap gjennom å se menneskene som mer enn en utøver.

Men jeg vil også få trekke frem hans innsats internasjonalt. Jon var den som introduserte meg for mine internasjonale kollegaer som nyvalgt president på min første internasjonale kongress. Han er betydelig ansett i det internasjonale ishockeymiljøet, og har sittet i mange internasjonale komiteer.

Idrettsstyremedlem Erik Unaas sa i sin hilsningstale i går, at jeg fikk gleden av å dele ut et herdstegn på vegne av idrettsstyret. Og det gjør jeg med største ydmykhet. Vi snakker her om NIFs Hederstegn.

Tillitsvalgte og utøvere kan bli tildelt NIFs Hederstegn dersom de har gjort et meget fortjenstefullt arbeid på flere plan i norsk idrett over en periode på til sammen mer enn 10 år. Vedkommende må gjennom sitt arbeid ha vist forankring og holdninger i NIFs verdier.

Ansatte i norsk idrett (NIF og særforbund) kan bli tildelt NIFs Hederstegn dersom de har gjort et meget fortjenstfullt arbeid på flere plan i norsk idrett på til sammen mer enn 15 år. Vedkommende må gjennom sitt arbeid ha vist forankring og holdninger i NIFs verdier.

Hederstegnet består av et diplom og en sølv-pins.

Styret i NIHF har nominert, og idrettsstyret har besluttet, å tildele NIFs hederstegn til Jon Haukeland.

Norges Ishockeyforbund gratulerer samtlige mottakere av årets hedersbevisninger og takker for den fortjenestefulle innsatsen dere har ytt for idretten vår gjennom så mange år.