Norsk Ishockey / 2023 / Bli bedre kjent med det nye trenerteamet
Foto: Alexander Henningsen
Foto: Alexander Henningsen

Bli bedre kjent med det nye trenerteamet

VM nærmer seg med stormskritt, og for landslagssjef Tobias Johannson blir dette en ny scene.

I juni 2022 startet Tobias i jobben som landslagssjef, et år etter at han startet som sportskonsulent i forbundet, hvor han hadde ansvar for spillerutvikling og U20 landslaget.

- Jeg begynte som trener for 17 år siden. Da hadde jeg valgt bort utdanning innenfor sportsmanagement på universitetet fordi jeg trodde at jeg aldri kom til å jobbe i en slik posisjon. Så mye var vell tilfeldig forteller landslagssjefen.

Johannson forteller at han alltid har hatt en interesse for lederskap, og at det var naturlig for ham å gå inn i trenerrollen etter at han avsluttet sin aktive karriere som spiller.

En typisk dag som landslagssjef innebærer mye tid til å oppdatere seg på hvordan spillerne presterer i ulike ligaer og å se videoer av potensielle talenter. Johannson legger stor vekt på å være til stede for spillerne og jobbe med dem for å forbedre deres prestasjoner gjennom tilbakemeldinger og råd.

- Det beste med jobben er samlingene med spillerne, der får jeg muligheten til å jobbe tett med dem for å forbedre spillet.

Tobias har store ambisjoner for landslaget fremover, inkludert å etablere seg som et sluttspill-lag i både VM og OL, utvikle flere unge spillere som kan nå NHL og fortsette å spille på høyeste nivå på både U18, U20 og A-landslaget.

Om fire uker droppes pucken i Norges første VM-kamp. Dette blir en ny scene for Tobias. Mesterskapet blir hans første mesterskap som landslagssjef.

- Personlig ser jeg frem mot å teste meg selv på en scene jeg ikke har vært på tidligere

For laget og for norsk ishockey ser han frem mot å få teste måten de ønsker å spille og lede på, på en stor scene.  

- Frem til nå vil jeg påstå at vi synes det vi gjør funker når vi er ute på internasjonale kamper. Vi har mange interessante prosjekter i Hockeyforbundet som skal bli gøy å fortsette å jobbe med og bruke tid på den kommende sesongen. Det som er den store utfordringen er tiden. Vi har så mange kule ting på gang, men det tar tid.

Trenerteam med solid erfaring

Med seg på benken har han god hjelp i assistenttrenerne Pär Johannson, John Riley og Daniel Jørgensen. Med flere år i både norske, svenske og amerikanske ligaer stiller trenerne med solid erfaring.

Den svenske assistenttreneren Pär Johansson jobber som utviklingsansvarlig for bakcene og har ansvar for undertallsspill. Han trives spesielt godt med å være en del av et langsiktig prosjekt som går ut over enkeltstående kamper og turneringer.

- Jeg har vært coach og stått på benken lenge. I min nåværende jobb i Dallas Stars får jeg ikke stå på benken, da er jeg ute og jobber med spillerne individuelt. Det at jeg nå får være med på benken og coache matcher igjen, få sjansen til å både vinne og tape hockeykamper og få det spenningskicket, det gleder jeg meg til. Forteller Pär. 

DSC_7473.jpeg

Pär har en lang erfaring som ishockeytrener. Som 19 åring måtte han slutte og spille hockey selv etter en kneskade. I Osby, den svenske klubben hvor han kommer fra fikk han tilbud om å være med å trene et ungdomslag, «jeg tror de spurte mest for å være snille» Sier Pär lattermildt. Etter det har reisen gått til både norske lag som Stjernen i Fredrikstad og Mora IK, Frölunda og HV71 i Sverige, før han nå jobber som Development coach i Dallas Star i USA.

 

Pär er ikke den enste i trenerteamet som har erfaring fra over dammen. Developement coach for Philadelphia Flyers John Riley er også en del av det norske teamet. Han er ansvarlig for løperne og håndtering av overtallsspill. Riley møtte landslagssjefen for flere år siden, og de har samarbeidet om ulike prosjekter siden. I fjor fikk han spørsmålet om å bli med i Norges stab.

- Som amerikaner kan jeg åpenbart ikke si at jeg alltid har drømt om å trene det norske landslaget. Med det sagt, er jeg ekstremt ydmyk over å ha muligheten til å være med i teamet og takknemlig for muligheten. Jeg er spent på utfordringen.

Med sin analytiske tilnærming og ambisjoner om å bygge sterke relasjoner med spillerne, er det ingen tvil om at han vil gjøre alt han kan for å hjelpe Norge til å prestere på sitt beste i det kommende mesterskapet.

DSC_7486.jpeg

- Det beste med jobben på landslaget er folkene. I tillegg til en flott gruppe spillere har vi en fantastisk stab som trives med jobben sin og er veldig gode til det de gjør. Vi kommer godt overens og liker å tilbringe tid sammen som en gruppe. Vi ser alle frem til turneringen.

Med på det norske trenerteamet finner vi også Storhamars keepertrener Daniel Jørgensen.

- Jeg ser frem til å jobbe med og legge til rette for at norske målvakter tar enda ett steg videre, sier Jørgensen om rollen som keepertrener for det Norske landslaget.

Han forteller at det han synes er det beste med jobben på landslaget er å få jobbe med de beste norske utøverne og det ærefulle oppdraget å representere nasjonen.

Etter at Jørgensen begynte som trener har han alltid ønsket å ta steget opp til landslaget. Drømmen og målsettingen er å utvikle målvakter til det høyeste nivået.

- Jeg spilte selv for Storhamar, så fikk jeg en hofteskade som satte meg ut av spill. Under opptreningsfasen holdt jeg meg varm som trener, etter hvert var ikke spillekarrieren til å redde og jeg sklei over til å satse mer som trener.

Med allt fokus på VM i tiden fremover venter spennende oppkjøringskamper på veien. Etter ferdigspilte kamper mot Finland er det Sverige, Danmark og hjemmekamper mot Frankrike som står for tur før de setter kursen mot Riga og VM.

Alle de fire trenerne kan si seg enige i at det blir spennende å få teste seg på en stor, internasjonal scene.