Norsk Ishockey / 2023 / En hyllest til alle jenter og kvinner i sporten vår
Foto: Mathias Dulsrud
Foto: Mathias Dulsrud

En hyllest til alle jenter og kvinner i sporten vår

På selveste kvinnedagen er det på sin rette plass å sende en hyllest til jente- og kvinnesiden av sporten vår som i løpet av det siste året, har hatt en voldsom økning i antall spillere.

Norsk ishockey har gått fra en sport med nesten bare gutter og menn, til å ha hatt en enorm økning på jentesiden. Dette er et godt utgangspunkt for NIHFs arbeid for å bedre kjønnsbalansen i hockeysporten og gi også jenter og kvinner mulighet til å realisere sine drømmer i verdens beste sport.

På forbundskontoret har det også kommet forsterkninger. Jorid Dagfinrud startet i NIHF som «Tett på Coach» for jenter og kvinner 1. september 2022. Jorid er opprinnelig fra Sarpsborg og spilte i moderklubben Sparta frem til hun var 19 år da hun flyttet til USA for å leve ut hockeydrømmen på University of North Dakota. I tillegg til å spille hockey, tok hun en B.S. i Excercise Science og en M.S. i Kinesiology. Studiene og relasjonene hun dannet gjennom denne tiden la grunnlaget for de neste 12 årene hvor hun har jobbet med utøvere i alle aldere og mer eller mindre alle nivåer som Performance Enhancement Specialist med ekspertise i Powerskating og Atletisk Utvikling. I tillegg har hun også jobbet med keeper- og trenerutvikling for USA Hockey gjennom prosjektet 51in30.

- Jeg er utrolig privilegert og takknemlig for den reisen jeg har vært på. Kapitlene skrevet i USA har beriket livet mitt på alle mulige måter gjennom relasjoner, muligheter, opplevelser, erfaring, lærdom og minner jeg vil ha med meg og holde høyt resten av livet. Sier Jorid.

jorid-dagfinrud-web.jpg

«Tett på Coach» Jorid Dagfinrud 

Med 14 års erfaring fra USA i bagasjen er hun nå (til fordel for oss) tilbake i Norge hvor hun er en stor ressurs ikke bare for kvinnesiden av sporten, men for norsk ishockey generelt. Nå jobber Jorid som prestasjonsveileder for kvinnelandslaget og prosjektleder for Tett På Jenter og Kvinner. Sistnevnte er et samarbeidsprosjekt med Olympiatoppen med fokus på å optimalisere treningshverdagen til spillerne våre. Jorid forteller at det ønskes flest mulig, lengst mulig i best mulig miljø og fokuset er derfor å jobbe med trenerne og klubber i Bambusa Ligaen, eliteserien for kvinner, hvor spillerne blir påvirket i hverdagen.

- Det har vært givende å reise rundt i de forskjellige miljøene. Det er høye ambisjoner om hva man ønsker å etablere, det jobbes godt på mange plan og det er kompetente, læringsvillige individer involvert som er åpne for å jobbe sammen med oss for å gjøre visjon til realitet. Dette lover veldig bra, og gir et solid utgangspunkt for veien videre, forteller Dagfinrud engasjert.

Veien videre

Et område som også står i fokus er bevegelsen Flere og Bedre 2030: Rekruttering, hvor vi jobber med region og klubb for optimalisering av rekrutteringsprosessen av jenter inn i skøytehockeyskolen med ambisjon at jenter som spiller hockey har mulighet for spill på rene jentelag fra junior- til senior nivå og at dette er en naturlig del av hver organisasjon/ klubb.

Det har skjedd mye på jente og kvinnesiden av sporten vår de siste årene, noe som har skapt oss et rom hvor vi nå virkelig kan fokusere på å optimalisere prosessen. Samtidig sitter vi fortsatt på et stort potensiale og en fantastisk mulighet til å gi også jenter og kvinner i Norge mulighet til å realisere sine drømmer i verdens beste sport.

Så med et godt utgangspunkt for den spennende tiden vi er på vei inn i, vil vi takke alle som jobber for at jenter og kvinner i norsk ishockey skal opp og frem.

Gratulere med kvinnedagen til alle rå kvinner og jenter der ute!

#Flereogbedre2030 #Fulltlag