Norsk Ishockey / 2023 / IIHF-kongress gjennomført
IIHF-kongress gjennomført

IIHF-kongress gjennomført

71 medlemsnasjoner var samlet på IIHF sin halv-årskongress i Portugal forrige uke. På programmet stod revidering av IIHF’ s lover og regler, tildeling av kommende mesterskap, samt interessante workshops.

Fra Norge deltok President Tage Pettersen og konstituert Generalsekretær Petter Salsten.

IIHF informerte forsamligen om at de har utøket samarbeidet med Hockey Canada (som de allerede har på U20-AVM) til å gjelde også kvinnesiden. Canada vil derfor arrangere VM i både 2026 og 2030, mens JU18 toppdivisjonen spilles i Canada i 2026, 2028 og 2030. Dette både for kunne heve standarden på både arrangementene og TV-sendingene, slik at mer penger kan genereres inn på kvinnesiden.  

I tillegg har IIHF inngått en liknende avtale med USA Hockey (og NHL) om at U18VM for gutter skal spilles i USA annet hvert år fremover (start i 2025). Dette for å kunne eksponere spillere bedre foran den årlige NHL-draften. Begge avtalene ble vedtatt på kongressen

 

Av saker vedtatt som omhandler Norge direkte finner vi følgende:

WW1A (kvinner) spilles i Østerrike 21.-27. april 2024
Det vil ikke lenger bli spilt best av tre nedrykks-kamper for U18 og U20 i topp-divisjonen. Det vil heretter (med start i U20VM i Gøteborg) kun spilles en kamp som avgjør nedrykk.
 

Under utdelingen av IIHF’ s «sustainability award» havnet Norge på 2. plass (bak Sveits) for gjennomføringen av U20VM i Varner Arena. Arrangementet høste mange lovord fra IIHF-komiteen, men måtte altså se Sveits vinne prisen.

I arbeidsgruppene som delegatene deltok i var det særlig to emner som var interessant for oss. Den første handlet om en spillers «eligibility» til å representere en nasjon i VM, der «caser» som skifte av statsborgerskap, mulighet til å inneha 2 statsborgerskap, samt spillere med foreldre av ulike nasjonalitet ble diskutert.

Den andre handlet om mesterskapsstruktur fremover. IIHF inviterer til diskusjon rundt både oppbygging av grupper under toppnivået (horisontale eller vertikale grupper under A), samt om det er hensiktsmessig om alle lavere divisjoner skal spille VM hvert år med tanke på ressursbruk.Begge emnene vil bli diskutert videre ettersom ingen konklusjon ble fattet under denne kongressen.