Norsk Ishockey / 2024 / Tusen takk for innsatsen, Janis!
Tusen takk for innsatsen, Janis!

Tusen takk for innsatsen, Janis!

Sport Management-studenten Janis Kronberg har denne høsten hatt praksis i Norges Ishockeyforbund.

Som en del av Sport Management-studiet ved Norges idrettshøgskole, får man på høstsemesteret i 2. klasse mulighet til å ha en tre uker lang praksisperiode i en valgfri organisasjon.

Da Janis skulle bestemme seg for hvor han ønsket å ha sin praksis, var valget enkelt.

Janis er født og oppvokst i Latvia, et lite land med stort hjerte for ishockey. Han har fulgt med på sporten siden han var liten gutt, og alltid hatt en tanke om at det ville vært gøy å få jobbe med akkurat ishockey.

- Jeg synes ishockey er noe av det aller kuleste i hele verden, så det var ganske naturlig for meg å ta kontakt med Norges ishockeyforbund og høre om muligheten for å tilbringe de tre ukene der. At de hadde mulighet til å ta meg i mot og la meg ha praksisen min hos de ble jeg veldig glad for, forteller Kronberg. 

Janis var heldig med timingen, for da praksisperioden hans begynte var U20-VM i Asker bare to uker unna. Janis ble satt rett inn i teamet som jobbet med arrangementet. Dermed ventet to spennende og hektiske uker med planlegging og forberedelser, før praksisoppholdets tredje og siste uke ble avsluttet med gjennomføringen av selve verdensmesterskapet.

- Oppgavene mine var veldig varierte, men mye handlet om kommunikasjon, logistikk og koordinering av alle de involverte partene. Man blir jo ofte en slags alt-mulig-mann når man jobber med arrangement på den måten, men det er en rolle jeg trives utrolig godt med, forteller han.

- Jeg likte veldig godt det høye arbeidstempoet, og trivdes med lange arbeidsdager i et team hvor alle brenner for det samme og jobber sammen mot et felles mål, legger han til.

Det norske U20-landslaget vant alle sine fem kamper og sikret opprykk til A-VM. Mesterskapet i Varner Arena ble en kjempesuksess, både for U20-landslaget og for Janis, som forteller at han ser tilbake på de tre ukene som en unik og inspirerende opplevelse

- Av andre høydepunkter vil jeg trekke frem det å få ta imot de andre deltakernasjonene på Gardermoen, samt muligheten til å få møte både representanter fra det internasjonale ishockeyforbundet og speidere fra NHL, sier Kronborg.

Blant NHL-speiderne som var på plass i Asker under mesterskapet, var også en av Janis store helter, latviske Sandis Ozolinsh.

- Ozolinsh er en NHL-legende, Stanley Cup-mester og tidligere kaptein for Latvia. Hvem skulle trodd at jeg skulle møte han i Asker, av alle steder i verden, ler han.

Janis er klar på at praksisperioden hans i Norges Ishockeyforbund var midt i blinken for en som er ishockeyinteressert, og veldig relevant for sport management-utdanningen hans. Derfor ønsket han seg tilbake til NIHF da han påfølgende skoleår fikk mulighet til en ny praksisperiode, denne gangen hele høstsemesteret.

- Hovedgrunnen til at jeg ønsket meg tilbake til ishockeyforbundet, var den positive erfaringen og det gode inntrykket jeg fikk av organisasjonen under U20-VM. Det virket attraktivt å jobbe mer med ishockey, bygge ytterligere erfaring og fortsette å bidra med noe til norsk ishockey, sier han.

Høsten 2023 var Janis på forbundskontoret fire dager i uken, og uten noe verdensmesterskap å arrangere, ble denne perioden naturlig nok ganske annerledes fra den forrige. Selv om det ikke var like mye «action» som året før, føler Janis likevel at han sitter igjen med et stort utbytte.

- Ja, definitivt! Jeg har fått et helt unikt innblikk i hverdagen til et særforbund, og har fått jobbe sammen med flere ulike avdelinger. Av høydepunkter vil jeg trekke frem kick off med Elitehockeyligaen og Bambusa-ligaen i august, i tillegg til arrangeringen av samling for samarbeidspartnere i oktober. I tillegg har det vært spennende å få bistå sportsavdelingens i deres arbeid med både utvikling og rekruttering, sier Janis.

- Dette har vært veldig lærerikt for meg, da jeg ikke har jobbet så mye innen disse områdene før. Og det føler jeg er akkurat det man er ute etter som praksisstudent, å lære og erfare mest mulig nytt, prøve forskjellige ting og finne ut av hva man egentlig liker å jobbe med, sier Janis, før han kommer med en oppfordring til andre studenter.

- Det er vanskelig å vite hva man liker å jobbe med før man faktisk har prøvd. Så til alle studenter som prøver å finne sin plass her i verden, ta kontakt, gi noen en sjanse, takk ja, vær nysgjerrig, prøv ut ulike ting og til sist, ha tålmodighet, avslutter han.

Tusen takk Janis, for strålende innsats, positivitet og stå-på-vilje hos oss gjennom to perioder med praksis. Vi ønsker deg lykke til med bachelorskrivingen utover våren!