Norsk Ishockey / 2024 / Hederspriser på Forbundstinget
Hederspriser på Forbundstinget

Hederspriser på Forbundstinget

Norges Ishockeyforbund gratulerer mottakerne av årets hedersbevisninger.

Ishockeypresident Tage Pettersen fikk på forbundstinget lørdag æren av å dele ut flere fortjente hedersbevisninger til en rekke fantastiske mennesker og ildsjeler som har vært, og fortsatt er, enormt viktige ressurser for norsk ishockey.

Tekstene nedenfor er hentet fra presidentens tale ved utdelingen av de ulike prisene.

Isbjørn

NIHFs Isbjørn tildeles spillere som har spilt minst 50 OL- og VM-kamper, og dommere som har dømt minst 30-OL og-VM kamper. Forbundsstyret kan også tildele Isbjørnen til personer som har ytt fortjenstfull innsats for norsk ishockey.

Ole Gerhard Haug - Frisk Asker

Den første kandidaten har lang fartstid i Frisk Asker. Han begynte som kasserer i juniorstyret i 1986. Så var han lagleder i mange år. I 1990 kom han inn i styret. Han har også vært sportslig leder over flere tiår. Han har vært daglig leder i klubben og deres representant i Eliteserieforeningen og i Norsk Topphockey. Han har også sittet flere år i NIHFs kontrollkomite.

1. mai kunne vi i Budstikka lese at han nå etter 28 år sier farvel til styrearbeid i klubben. Men vi klarer nok ikke å unngå å treffe ham i Varner Arena, også i tiden som kommer. For han kommer ikke til å holde seg helt unna tror jeg.

Det er kanskje ikke så mange som vet at han også har kokkelert for A-lagsspillerne. Senest i sluttspillet i år trommet han frem en av sine gryteretter som spillerne fikk som restitusjonsmat etter kamp.

Kjetil Bøe - Stavanger Ishockeyklubb

Han har dømt på alle nivåer, også internasjonalt og er mangeårig leder og medlem av NIHF’s dommerutvalg hvor han var ansvarlig for oversettelse av spillereglene. Han har også vært mangeårig medlem i NIHF’s Klubblisensutvalg.

Videre har han vært styremedlem i Stavanger Oilers, Norsk Topphockey og EHE i mange år. Og har innehatt diverse leder og trener verv i Oilers fra midten av 90 tallet, blant annet for damelaget i dens spede begynnelse.

Han ble ansatt i Stavanger Oilers i 2008 og jobbet her frem til 2023. i disse årene har han har hatt diverse roller, bl.a økonomisjef, daglig leder og administrasjonssjef.

Han er fortsatt frivillig hos Stavanger Oilers, bl.a som Speaker på hjemmekamper.

Preston Jaye Smith - Manglerud Star

Han er født i 1957 og kom i 1985 som spiller fra Vancouver i Canada til Manglerud Star hvor han er medlem. Han fant en annonse i Aftenposten i 1986 om dommerkurs i regi av NIHF og har siden da vært tilknyttet ishockeyforbundet som dommer og tillitsvalgt. Han har dømt et stort antall kamper på alle nivåer og la opp som aktiv dommer i 2013.

Han ble medlem i dommerutvalget og dommerveileder/-coach fra rundt 2010 og har vært leder fra 2014, et verv han fremdeles innehar.


Bjørn O Libæk – Jar

Kandidaten er 80 år og Jar-patriot med, lang og tro tjeneste både på sport og som pådriver for Jar Isforum og i klubb-/ishalldrift.

Kandidaten er gammel hockey målvakt og har alltid vært medlem i Jar IL. Han har vært leder av idrettslaget i mange år og har innehatt en hel rekke andre verv, herunder styreleder i Jar Isforum som han har vært helt siden planleggingsfasen.

Han er Æresmedlem i Jar IL og fikk Bærum Kommunes ildsjel pris i 2015.


Tom Jøstne – Lillehammer IK

Kandidaten har vært tilsluttet landslagsvirksomheten i Norge Ishockeyforbund siden 1996, først som trener for U16-landslaget der han var i 6 år. I perioden 2004 til 2022, 18 sesonger, hadde han rollen som videoansvarlig for senior-landslaget herrer, mens han denne sesongen er assistenttrener for vårt kvinne-landslag senior som i april gikk ubeseiret gjennom B-VM i Klagenfurt og rykket opp til å spille i A-VM. Ikke nok med det; som assistent trener for Lillehammers kvinner ble det både kongepokal og seriemesterskap i år.

Fra 1993 og frem til i dag har han vært sentral som trener, leder og tillitsvalgt i Lillehammer og på NTG/Lillehammer. Og før det rakk han også noen sesonger på Lillehammers A-lag.


Randi Aase - Ringerike

Kandidaten har vært leder i Ringerike Ishockeyklubb siden tidlig på 2000-tallet der hun fulgte egne barn inn i idretten. I klubben har hun innehatt de fleste roller og utført mange arbeidsoppgaver opp gjennom årene. De siste 11 årene har hun vært manager for kvinne-landslaget, en rolle hun har utført på en eksemplarisk måte og som i april ble belønnet med at laget ubeseiret vant B-VM og rykket opp til A-nivå for første gang siden 1997. Når hun har blitt spurt har hun også bekledd den samme rollen for vårt JU18-landslag.

Hun er også medlem av NIHFs Disiplinærutvalg.


Gullmerke med diplom

Dette er nest høyeste utmerkelse en person kan oppnå i Norges Ishockeyforbund, og det er forbundstinget som i følge NIHFs lov tildeler dette hederstegnet med 4/5 flertall og etter innstilling fra forbundsstyret. Gullmerke kan tildeles personer som har ytt en særlig innsats for norsk ishockey.

Som særlig innsats ansees: Arbeid vesentlig utover det man kan kreve som tillitsvalgt på forbundsplan gjennom lengre tid. Særlig lang innsats på klubb og/eller regionsplan, samt fortjenstfull innsats på forbundsplan. Og til sist andre som på landsbasis har gjort en særlig fortjenstfull innsats for norsk ishockey over særlig lang tid.

Kåre Nordahl Østensen

Den første ut startet med ishockey som 10-åring i Tigrene og er fremdeles aktiv som målvakt 70 år etter. Han har 61 offisielle landskamper for Norge og har deltatt i 3 OL (Innsbruck 1964, Grenoble 1968, Sapporo 1972) og er tildelt Isbjørn for denne innsatsen for sporten. Han var styremedlem i FS fra 1982-84 og noen år medlem av NIHF’s Valgkomite. Han engasjerte seg etter forespørsel en årrekke i Drammen Ishockeyklubb som trener, styremedlem og pådriver for ishall hvor han fikk på plass en avtale med Idrettsråd og bandymiljøet om en rekkefølge i prioritering av ishall. Han var nestleder i veteranutvalget 2003-2009 og leder 2011- 2022.

Gjennom sin 70-årige karriere som aktiv spiller har kandidaten synliggjort ishockeysportens livslange karakter og viktige rolle i et folkehelseperspektiv mentalt og fysisk. Og han er i dag en god samtalepartner for meg.

Terje Nyhaug

Den vi skal hedre ble tildelt Isbjørn som tillitsvalgt i 2001. Han startet sin karriere for ishockeyen som juniorleder og trener for «Progress» i 1955 og fra 1959 i samme funksjon for «Tigrene». Deretter var han spillende trener og juniorleder i bandy, fotball og ishockey i klubbene Bestum, Skeid, Furuset, Jar og Kampørn. Han var tilknyttet Hasle Løren fra 1971 og helt sentral i arbeidet for kunstisflaten som ble anlagt i 1976 og senere ishallen og dagens driftsavtale mellom klubben og Oslo Kommune. Han var leder av Hasle Løren fra 1986 til 2004. Mottaker av Oslo Idrettskrets hederspris i 2003, æresmedlem i Hasle Løren og vinner av forsikringsselskapet IF’s «Ildsjelpris» i 2004. Han var mangeårig landslagsspiller, president i forbundet i 1976-77, leder i  veteranutvalget 1999-2011 og styremedlem samme utvalg 2011-2013, medlem i NIHFs disiplinærutvalg 2007-2008 og i NIHFs Hederstegnkomite 2004-2015.

Gullpuck

Gullpucken er den eldste og mest prestisjefylte utmerkelsen som kan gis til en individuell spiller i norsk ishockey. Prisen tildeles den norske spiller som gjennom spill på klubb- og landslag har vært den fremste utøveren under sesongen. 

Gullpuck Kvinner 2024 - Ena Nystrøm

Ena Nystrøm var en ledende og avgjørende spiller på Norges landslag som tok gull, og rykket opp til A-pulja under VM i Klagenfurt i april. Hun spilte alle Norges kamper, og gikk ubeseiret gjennom mesterskapet. Hun ble kåret til Norges beste spiller og turneringens beste målvakt. For sin klubbsesong for Mercyhurst University i NCAA ble hun kåret til «årets kvinnelige idretts-utøver» alle kategorier, samtidig som hun ble tatt ut på årets lag i sin Conference College Hockey America. Hun har som målvakt vært assisterende kaptein på sitt lag, noe som forteller om en personlighet lagkamerater og trenere verdsetter høyt.   



Gullpuck Para 2024 - Andreas Gjessing Sundt

Andreas Gjessing Sundt har i flere sesonger vært en bidragsyter til en forsterket prestasjonskultur på paraishockeylandslaget. Han hadde en lovende fremtid som utespiller, men måtte på grunn av skader omskoleres til målvakt. Etter omskoleringen har han utviklet seg til å bli en av norgeshistoriens beste målvakter i paraishockey og er en av de mest sentrale spillerne på dagens og fremtidens landslag. Gjennom målrettet arbeid over tid, og gjennomsnittlig over 20 treningstimer pr uke har Sundt utviklet seg til å bli en målvaktspiller på øverste internasjonale nivå. Han er en særdeles dedikert utøver som evner å balansere ishockeykarrieren med høyere utdanning på en særdeles god måte. Mest av alt er han en god lagspiller som tar aktiv del i å gjøre medspillere og laget bedre med gode tilbakemeldinger og stå-på-vilje.  

Vinner av Gullpucken 2024 Menn, Patrick Thoresen, var ikke tilstede og vil få overrakt sin pris ved en senere anledning.