Vi nærmer oss jul, og er dermed godt og vel halvveis i sesongen. Denne tiden på året oppfattes kanskje ikke som den mest interessante når det gjelder seriespill, men de mest ihuga tilhengerne vet at det er nettopp disse kampene, i de mørkeste månedene på året, som kan være avgjørende når tabellene skal gjøres opp til slutt. Og en tur på ishockeykamp kan dessuten være en nyttig avstikker når julefreden har senket seg, og det er behov for et alternativ til mer julemat. For selv om Storhamar (EHL) og Stavanger (Bambusa-ligaen) har stukket litt fra i toppen av sine respektive tabeller, så er fortsatt ingenting avgjort. Det er fortsatt spenning rundt topp- plasseringer, sluttspills-plasser, kvalifiseringsspill og opprykk, noe som gjør at vi kan se frem imot nok en spennende vår-sesong. Og til informasjon, vi har nå lagt ut alle datoer for sluttspillet 2025 her, sånn at dere kan hake av disse i kalenderen.
Forrige uke var det opphold i seriespillet, ettersom det var internasjonalt landslagsopphold. Vi er veldig glade for at vi har klart å styre økonomien i 2024 på en slik måte at vi kunne ha samlinger for alle våre landslag i både november- og desember-oppholdet. Forrige uke var Senior Menn i Slovakia der de møtte Slovakia og Latvia. To jevne og tøffe kamper der vi måtte se oss slått knepent i begge. Senior Kvinner var i Tyskland, der de spilte dobbelt-landskamper mot vertslandet. En seier og et tap mot A-nasjonen Tyskland bør gi god selvtillit for jentene før OL- kvalifiseringen i Gävle, Sverige i februar. I Fjellhallen på Gjøvik arrangerte vi 4-nasjoners for U18- landslaget, der Slovakia, Danmark og Ungarn var våre gjester. Her gikk laget ubeseiret gjennom og vant turneringen. I Kristiansand var vi vertskap for Danmark JU18-landslag, som vi beseiret klart i alle tre kampene. Sifrene fra kampene var i underkant ut fra spill og sjanser lyder rapportene på. Våre yngste landslag hadde henholdsvis treningssamling (JU16) og turnering i Danmark (U16) på programmet. Også U16-gutta vant alle sine tre kamper mot henholdsvis Danmark (2 kamper) og Frankrike.
Men det laget som vi håpet aller mest på var vårt U20-landslag som spilte VM i Slovenia. Vi hadde både tro og forventninger til dette laget, men dessverre gikk det ikke veien. Et reelt opprykks-håp, ettersom vi en sjelden gang var favoritter, endte med en skuffende tredjeplass i et mesterskap der vi ikke fikk ut potensialet i verken enkeltspillere eller som lag. En evaluering av hvorfor er på sin plass, og vil komme, men de umiddelbare tallene forteller om manglende effektivitet fremover. Uansett årsak oppleves resultatet nå rett etterpå som veldig skuffende for både spillere og stab, men også en misset mulighet til å ta raske steg i vår spillerutvikling.
Så må vi heller finne trøste i ordtaket som sier at «enten vinner vi, eller så lærer vi», og det er derfor tid for å lære.
For resultater innen idrett er ferskvare, og nye muligheter kommer fort. På nyåret skal først JU18 til Budapest, der det spilles VM fra 5.-12. januar. De har avreise allerede 1. nyttårsdag. I starten av februar, nærmere bestemt 9.-til 12., skal #hockeyjentene våre spille OL-kvalifisering i Sverige. Her møter de Sverige, Danmark og Nederland, der vinneren av pulja er klare for OL 2026. Vi krysser fingre for dem. I samme oppholdet, med kampdager fredag 7. og lørdag 8. februar, kan du se #hockeygutta spille landskamper på Jordal Amfi. Vi har invitert Danmark, Østerrike og Frankrike til dette som blir en viktig gjennomkjøring før VM-forberedelsene starter for alvor senere på våren. Det er derfor mye å se frem til av landslags-ishockey i 2025.
Før vi avslutter 2024 så hører noen ord om økonomi med. Som dere er kjent med har NIHF hatt et mildt sagt krevende økonomisk år i 2024. Gjelden etter i fjor (9 mill. NOK) skal håndteres i hverdagen og betales tilbake. Likviditet har derfor vært, og er, et nøkkelord for oss. Vi er takknemlige for å ha hatt NIF i ryggen dette året, slik at vi har kunnet jobbe langsiktig med å løse utfordringene våre. Samtidig har bidrag fra våre samarbeidspartnere, både nye og gamle, gjort at vi langt på vei har opprettholdt driften som normalt. Det er ekstra gledelig at våre markedsinntekter peker oppover i et tøft marked. Disse ekstra inntektene har medført at vi har kunnet ha et samlingsregime for landslagene i 2024 som er tilfredsstillende, men som fortsatt har potensial. Om trenden på inntektssiden fortsetter er vi nøkterne optimister med tanke på 2025, både med tanke på å ha aktivitet og bygge organisasjon. Det er både svært tilfredsstillende og gledelig.
For økonomi er et hett tema i hele norsk ishockey om dagen. Det er ingen hemmelighet. Vi har den siste tiden sett at flere av våre klubber sliter. Dette gjelder ikke bare ishockeyklubber, men det er likevel trist lesning, og noe vi alle må ta inn over oss. Norsk ishockey driftes i øyeblikket på et ambisjonsnivå det ikke er finansiering til. Så enkelt, og så vanskelig. Så er vi samtidig av den overbevisning at det ikke sløses med penger i norsk ishockey. Det er ingen som flotter seg, og krona brukes fortsatt på «begge sider». Men det er i øyeblikket for lite av dem. Og kanskje som en direkte konsekvens av denne underdekningen opplever vi samtidig stor omsetning på mennesker i organisasjonen. Rollen som daglig leder og styreleder har stor turn-over. Det er bekymringsfullt. Vi må fremover evne å bygge solide og bærekraftige organisasjoner der mennesker blir værende over tid, slik at man skaper kontinuitet. Her har vi en utfordring slik det er nå.
Et viktig element for å skape en god økonomi i norsk ishockey handler om samarbeidet mellom NIHF, Norsk Topphockey (NTH) og Elite Hockey (EH). Vi har det siste året brukt mye tid på å avklare forhold knyttet til historiske avtaler, men også diskusjoner rundt veien videre for EHL. Dette er nå på plass, og avtaler er gjort for de neste årene. Dette skaper nødvendig forutsigbarhet for NIHF, samtidig som det har potensial til å gjøre «EHL-kaken» større for klubbene.
Derfor opplever vi det som veldig god timing at Leif Øverland kommer inn som ny uavhengig styreleder i NTH. Han vil snart også bekle samme rolle (styreleder) i EH. Leif sin erfaring fra næringsliv og liknende prosesser i Norsk Toppfotball vil bli svært nyttig for oss alle. At han samtidig fremstår som en solid lag-bygger gjør at vi alle ser frem til et fruktbart samarbeid for norsk ishockey fremover.
Avslutningsvis to hyggelige saker fra vår idrett:
Para har lenge vært en viktig del av vår virksomhet. Vi har dette året arrangert både VM (april) som endte med opprykk, og World Challenge for jenter (oktober). Snart har vi et historisk første kvinne-landslag på plass også. Historiene rundt disse utøverne er spesielle og mange av dem rører oss. Denne, fra NRK nylig, er det vel verdt å få med seg. Den handler om to av våre aller beste utøvere og deres hverdag.
Må også få lov å nevne den svært gledelige nyheten fra Fredrikstad forrige uke, der byens politikere endelig vedtok budsjettet som skal realisere den nye arenaen. Med dette er Stjernen kommet et langt og viktig steg nærmere drømmen om Arena Fredrikstad. Det er dere «væl unt» i Plankebyen. Les mer her.
«Ord for dagen» er noe en god venn og trener jeg kjenner ofte gir til sine spillere. Det er som regel ordtak vel verdt å lytte til. Med referanse til hverdagen vår i norsk ishockey, der omsettingen av ledere er stor, og arbeidsdagene lange, tenker jeg på den informasjonen man får før alle flyreiser - om nød-situasjoner skulle oppstå. «Man skal først sette på seg egen surstoff-maske før man hjelper andre». Veien til godt og varig lederskap i norsk ishockey går gjennom å etablere en arbeidshverdag der våre ledere overlever over tid. Da må driften tilpasses økonomien, enten vi liker det eller ikke.
Med dette ønsker vi fra ishockeyforbundet dere alle en riktig så god jul!