Norsk Ishockey / 2024 / Sommerhilsen fra Forbundskontoret
Sommerhilsen fra Forbundskontoret

Sommerhilsen fra Forbundskontoret

Forbundskontoret vil med dette ønske alle våre ishockeyvvenner en riktig god sommer!

Når juni nå går mot sin slutt, tar de fleste i ishockeyfamilien en etterlengtet ferie. Det gjør vi vel vitende om at en ny begivenhetsrik sesong venter på andre siden av ferien. Da er isen på plass og pucken droppet i de fleste av våre haller. Vi vil derfor passe på å ønske dere alle en riktig god sommer når vi nå tar noen ukers ferie. Vi trenger denne tiden på sommeren til å lade batteriene og samle overskudd, uten å konkurrere om - og mot - alt og alle.

Selv om sommeren inneholder lite ishockey, så er det faktisk slik at disse sommerdagene i det herrens år 2024 har vært veldige gledelige for norsk ishockey ut fra mange ulike parametere. I starten av juni ble først Forbundstinget avholdt, der organisasjonen vedtok en ny strategiplan som skal gjelde frem til 2030. Samtidig ble et nytt forbundsstyre valgt. De nye styremedlemmene representerer forskjellige deler av organisasjonen, har ulik kompetanse og erfaring med seg inn, og vi ønsker dem velkommen med på laget!

Det nye styret har allerede rukket å ha sitt første styremøte, der naturlig nok forbundets økonomi fortsatt har stort fokus. Vi styrer som tidligere formidlet etter et nøkternt budsjett for 2024, der vi halvveis inne i året ligger litt foran budsjett. Men dette er krevende. Alt vi må ha for å drive idretten vår blir stadig dyrere (reiser, opphold, mat, forsikringer, husleie, etc.) noe som krever økonomisk disiplin, nøkternhet og god utnyttelse av ressursene. Vi føler imidlertid vi har god kontroll på økonomien nå, selv om det fortsatt er krevende.

Rett før ferien fikk vi også tilgang til de siste rapportene fra NIF om medlemstall. Gledelig nok viser disse tallene at veksten vår fortsetter. Vi blir stadig flere. Både medlemmer og utøvere – av begge kjønn. Rekruttering er og blir av det viktigste vi gjør også i tiden fremover.

På anleggssiden kom den hyggelige, og veldig etterlengtede, beskjeden om at Arena Fredrikstad blir realisert. En splitter ny hall med to ishaller skal stå ferdig i 2028. En velfortjent belønning til alle de i Stjernen som har jobbet utrettelig for dette gjennom mange år. Flere anlegg må samtidig prioriteres sterkt i årene som kommer.

Sist helg var det NHL-draft i Las Vegas. Her ble de to ungguttene Michael Brandsegg-Nygård (Detroit Red Wings) og Stian Solberg (Anaheim Ducks) historiske gjennom å bli de første nordmenn valgt i første runde noensinne. Men ikke bare det, Ludvig Lafton (Utah Hockey) og Noah Steen (Tampa Bay Lightning) ble også draftet. 4 unge norske spillere draftet samme år er også historisk i norsk ishockey. I vår strategiplan for 2020-24 hadde vi som mål å «gjøre norske spillere attraktive for de beste ligaene i verden». I så måte var årets draft en bekreftelse på at det har blitt gjort mye godt arbeid i denne perioden.  

Når det gjelder denne historisk gode draften for norsk ishockey så skal selvsagt det aller meste av æren tilfalle spillerne sjøl. De har jobba målretta og vanvittig hardt for dette over tid. Like verdifullt og avgjørende har helt sikkert støtten fra egen familie vært. De vet hvilken oppofrelse som ligger bak. Samtidig er det også en kredit til de trenerne, klubber og skoler som har guidet spillerne på veien fram. Deres betydning gjennom de mange «grå hverdagene», de mange morgentreningene og de ekstra øktene, har vært viktig.

Men jeg vil også trekke fram våre landslagstrenere på de ulike landslagene, og synes spesielt Tobias Johansson fortjener en ekstra rose denne sommeren. Han har siden han kom til Norge holdt fanen høyt for at norske spillere duger, at de kan matche de fleste, og at det finnes potensial. Ikke bare har han sagt det høyt, han har backet sine ord, først gjennom uttak, deretter ved å gi dem spilletid i sentrale roller på de største arenaene. Tenk at vi hadde 4 spillere som fortsatt holdt junioralder i siste VM, og 2 av disse (Solberg og Brandsegg-Nygård) hadde helt sentrale roller i vårt overtallsspill.

At Tobias og hans tankesett har en betydelig aksje i det som skjer på spillerutviklingssiden i norsk ishockey nå er opplagt. Valgene han har tatt underveis kommer ikke uten friksjon og trykk utenfra. Men han har stått i det. Også med vissheten om at ett mål feil vei i en enkelt kamp kan endre narrative helt. Det blir man alltid påminnet om. Resultater styrer oppfatninger, selv om prosessene kan være aldri så gode. Det er toppidrettens tyrraneri. Derfor må vi løfte blikket. Derfor er det energigivende med opplevelser som vi har fått den siste uka. Det viser at vi er på rett vei. Og at fremtiden blir spennende.

Og fremtiden kommer fort. Allerede 23. og 24. august spiller vi landskamper mot Frankrike i Sarpsborg. Dette er oppkjøringskamper til OL-kvalifiseringen helgen etter i Aalborg. Der møter vi Japan, Storbritannia og Danmark – hvor vinneren er sikret en plass i Torino 2026.

Til slutt noen ord om Pride, og den markeringen norsk ishockey deltok på sist lørdag i Oslo. Med egen flåte i paraden ble norsk ishockey nok en gang lagt merke til i arbeidet med inkludering. Det var utrolig givende å se hvor mye denne markeringen betyr for så mange, og at vi som spillere, ledere og klubber spiller en viktig rolle i dette arbeidet. Det ble en eneste lang fest-marsj for alle de som deltok. Stor takk til alle som deltok fra EHL og Bambusa-ligaen. Norsk ishockeys samarbeid med Pride har fått stor og velfortjent oppmerksomhet langt utenfor vår idrett.

Vi i ishockeyforbundet vil med dette ønske alle våre ishockey-venner en riktig god sommer!

 

Med vennlig hilsen

Norges Ishockeyforbund

Petter Salsten