Nå gjenstår bare Hockey-VM (menn) før sesongen er definitivt slutt. Første VM-motstander er Kazakhstan på lørdag, men før det en liten status fra forbundskontoret over året 2024 og ishockeysesongen 24/25.
Det er gammelt nytt nå at Storhamar og Stavanger dominerte sluttspillene våre, og delte «broderlig» de ulike sluttspillene mellom seg. Storhamar tok hjem Norgesmesterskapet for Menn og på U20, mens Stavanger vant Norgesmesterskapet for Kvinner og U18. Mye er allerede sagt og skrevet om dette, men en ny gratulasjon herfra til begge klubber er på sin plass. Ekstra imponerende var Storhamars gjennomføring av et «feilfritt» sluttspill i EHL, med 12 strake seire. Når man i ettertid kanskje sitter igjen med at den forventede dramatikken uteble i sluttspillet, var det mer enn nok av dette i kampen om ned- og opprykk. Fortsatt husker vi godt skjebne-oppgjørene mellom Stjernen og Comet, der Stjernen til slutt vendte 0-3 i kamper til 4-3, og fornyet plass i EHL. Fulle hus, rekordstor interesse og gode seertall gjør at det nye nedrykks-formatet fikk en kanonstart på alle måter. Kampen om opprykk ble nesten like spennende. Her vant til slutt Nidaros 3-1 i kamper over Ringerike, der den siste kampen ble avgjort på overtid - langt utpå kvelden. Vi sender våre gratulasjoner til Nidaros, og ønsker klubben velkommen til EHL.
Fra landslagsfronten har vi siden sist statusrapport vært gjennom vårt første A-VM for kvinner på 27 år. Det eventyret endte dessverre med nedrykk, men ikke uten veldig positive opplevelser for alle. Vi slo Ungarn, og spilte jevnt med både Japan og Tyskland. Dessverre holdt det ikke til fornyet plass, men laget viste gjennom turneringen at de har tatt store steg de siste årene, og at norsk kvinne-hockey er i god fart i riktig retning. Det er veldig hyggelig. Selve VM-arrangementet i tsjekkiske Budejovice satte nye publikumsrekorder for kvinner totalt sett, og var en massiv suksess for arrangøren. At Kvinne-hockey er på frammarsj over hele verden er tydelig.
Vårt U18-landslag (gutter) har akkurat kommet hjem fra sitt VM i Dallas, USA. Der gjorde de seg bemerket allerede før mesterskapet startet gjennom å slå både mesterskaps-favoritt USA og solide Tyskland i sine siste treningskamper. Når turneringen så startet, tapte vi en svært jevn kamp mot Latvia etter straffeslags-konkurranse, noe som gjorde veien til kvartfinale lang. Etter nye tap mot Finland, Canada og Slovakia i innledningsrunden, endte det med nok en «nedrykks-rysare», denne gangen mot Sveits. Sveits er etter hvert blitt en storhet i internasjonal ishockey, men for tredje gang på rad klarte de norske unggutta oppgaven i en slik «må vinne» kamp. Nok en gang måtte vi gjennom en dramatisk straffekonkurranse, der lagene fulgte hverandre helt til døra. Til slutt var det våre gutter som jublet, og «ja vi elsker» som runget, noe som betyr nok et år blant de beste nasjonene på U18-nivå. Ikke alle legger merke til slike resultater her hjemme, men internasjonalt så får vi mye kred for vårt arbeid med våre yngre landslag. Når vi nå for fjerde året på rad er kvalifisert blant verdens 10 beste ishockey-nasjoner på U18-nivå er det noe som legges merke til av internasjonal ekspertise (også NHL-speidere). Det skal bli spennende å følge NHL-klubbenes draft til sommeren, og om noen av de norske spillerne er på deres liste.
Vårt Para-landslag forbereder seg også til VM i disse dager. Sist helg slo de Slovakia i tre landskamper på hjemmebane. Neste på programmet er VM i Buffalo, USA i slutten av mai. Dette verdensmesterskapet er samtidig også kvalifisering til neste års Paralympics, der de 5 beste fra årets VM automatisk får plass. Skulle vi ikke klare å kvalifisere oss under VM får vi en ny sjans høsten 25 gjennom ytterligere en kvalifiserings-runde. Vi ønsker uansett para-gjengen lykke til i Buffalo.
I Para har vi nylig også etablert et nytt landslag for kvinner. Det første noensinne. Disse jentene skal delta i VM i august 2025, der vi kan ha medaljesjanser. Forrige helg ble den første treningssamlingen gjennomført, under kyndig ledelse av Sportssjef Para Espen Hegde. Vi har fortsatt en sårbar tropp i forhold til antall utøvere, men vi har samtidig noen av verdens aller beste kvinnelige para-utøvere, noe som gjør at VM fort klan bli svært interessant å følge for oss. Kanskje har vi medaljesjanser allerede?
Alle reglementsendringene foran neste sesong har nå vært gjennom våre lovpålagte prosesser. Tidligere i vår vedtok vi endringer av strukturen (aldersinndelingen) på jentesiden, samtidig som vi tilpasser regelverket i forhold til taklinger. Begge deler viktige tilpasninger som har vært ønsket og etterlengtet, og som vi mener organisasjonen nå er klare for. Vi er faktisk det andre landet i hele den store ishockey-verdenen (etter Sverige) som gjør disse tilpasningene av regelverket på jentesiden. Vi mener tiden er inne og at vi har volumet av spillere til å foreta disse endringene nå.
Det skal derfor bli spennende å følge utviklingen neste sesong.
I slutten av april vedtok Forbundsstyret også et nytt Klubblisens-reglement gjeldene fra kommende sesong. Dette har vært en lang og krevende prosess, der klubbene har vært delaktige med innspill i prosessen. Hensikten har hele tiden vært å få på plass et tydelig og enkelt regelverk, som skal være lett å kommunisere og enkelt å forstå. Underveis har vi samarbeidet med klubbene gjennom Norsk Topphockey, og vi har involvert Klubblisens-utvalg og Forbundsstyret. Vi har underveis hatt diskusjoner og meningsforskjeller, men har klart å finne en felles plattform for videre arbeidet med å sikre økonomien i norsk ishockey. For det er nå jobben begynner. Nytt reglement skaper ikke bedre økonomi. Men nå har klubbene, gjennom dette reglementet, fått tid og mulighet til å ta grep på egen økonomi. Og det uten for store konsekvenser i form av sanksjoner på kort sikt. De bør nå være seg sitt ansvar bevisst og sette tæring etter næring. Det er opp til bevis for flere av dem.
Så til noe hyggeligere, men fortsatt om økonomi. Norges ishockeyforbund har akkurat fått revisor-godkjent sitt regnskap for 2024. Det viser et overskudd i 2024 på 6,2 millioner kroner. Tre millioner bedre enn budsjettert. Som dere sikkert husker, hadde vi en underbalanse etter 2023 på over 8 millioner kroner. Det er derfor særdeles gledelig og tilfredsstillende å registrere at vi er i ferd med å «få skuta på rett kjøl» igjen. Vi er også stolte av at vi har klart dette samtidig som vi har løst våre primæroppgaver som forbundskontor på en tilfredsstillende måte, og opprettholdt tilfredsstillende aktivitetsnivå for alle våre landslag. «Selvskryt skal man lytte til, det kommer fra hjertet», heter det vel 😉 Men slike snu-operasjoner er krevende. Og vi er klare på at vår fortsatt ikke er over. Å dyrke en kultur der nøysomhet og kontroll styrer hverdagen er et nitidig og «kjedelig» arbeid som må etterleves hver dag. Det handler om gjennomføring. En «dyds-disiplin» som er undervurdert, men som vi fortsatt skal holde høyt hos oss.
Det er på sin plass å takke alle våre samarbeidspartnere, både nye og gamle, for deres bidrag. Vi er takknemlige og stolte av at dere ser verdien av å samarbeide med oss i norsk ishockey om veien fremover. Markedsinntektene våre er viktige, og vi ser en pen økning det siste året. Det er veldig gledelig. Inntektssiden vil fortsatt være et fokus-område for oss, ettersom vi tror det er potensial her. Og vi skal jobbe knallhardt fremover for å realisere dette. Jeg er fortsatt overbevist om at vi må øke inntektene våre skal vi innfri våre ambisjoner på vegne av norsk ishockey.
I 2024 klarte vi også å løfte arrangementsinntektene våre på landskamper. Takk til klubbene som bidrar som arrangører av disse kampene. Vi har også økte rekrutteringstall og hatt mer kurs-virksomhet, noe som gir bedre uttelling fra NIF. I tillegg fikk vi mere penger fra IIHF som følge av landslagsvirksomheten, noe som også utgjør et viktig økonomisk bidrag for oss. Vår plan for 2025 er identisk med 2024. Et konservativt budsjett med god økonomisk oversikt og kontroll underveis. Så skal vi investere i ytterligere aktivitet om vi klarer å skape mer økonomi.
Jeg vil derfor også passe på å løfte på hatten for alle innen egen organisasjon, ikke minst våre ansatte, som har vært lojale og stått på det lille ekstra for norsk ishockey. Det har kostet arbeidstimer og innsats, men gitt viktige økonomiske bidrag i året som har gått. At vi nå ser effekten av arbeidet, skaper både optimisme og ny energi til oss alle. For inneværende år er det ikke lagt til vesentlige investeringer i administrasjon, men dette er noe vi ønsker å se på når vi kommer til 2026.
Så noen ord om anlegg, et viktig område som blir stadig mer aktuelt om vi skal fortsette å vokse. Gjennom sentrale prosesser spiller NIHF inn steder/anlegg som vi mener vil ha stor regional betydning for oss. Samtidig er det avgjørende at myndighetene tar ansvar for det forventede anleggsløftet, og med det reduksjon på etterslep av anlegg, som vi har hørt om lenge. For vår del vil vi så snart som mulig se en ny moderne ishall i Fredrikstad, der både toppen og bredden får de nødvendige rammebetingelsene ivaretatt gjennom Arena Fredrikstad. Dessverre opplevde miljøet for litt siden at deres dugnadsoppsatte treningshall på «Værste» brant ned. Nå jobbes det på spreng for å få den opp igjen så snart som mulig, samtidig som ishockey-miljøet i Østfold har bidratt til at barna fortsatt har hatt is-tilgang. Kudos til ishockey-familien som stiller opp når det er behov. På Ringerike planlegges det en betydelig oppgradering av hele anlegget, med en ekstra isflate, noe som vil bety bedre rammevilkår for både topp og bredde. Prosjektet med ny ishall i Sandnes er viktig for oss og vil ha stor betydning for ishockey-miljøet i hele Region Sørvest, der Stavanger melder at deres kapasitet til å ta imot flere barn er full. Gledelig at så mange ønsker å delta, trist at man må avvise nye barn. Også i Trondheim har det vært utfordringer med anlegg denne sesongen. Den kommunale ishallen på Dalgård ble stengt en periode på grunn av manglende spiserom for de ansatte (!!). Nå planlegges det heldigvis for ny ishall med to isflater på Tiller. La oss håpe alle disse anleggene blir realisert i løpet av de neste årene. Men eksisterende haller fulle av barn er fortsatt det beste argumentet for nye haller. Vi gleder oss derfor over initiativ på Sola, i Larvik, Drammen, Fornebu, Stange, Brumunddal, Harstad og Alta, for å nevne noen. I tillegg til ny by-hall i Bergen.
Nå gjenstår som sagt kun VM. Vi krysser fingre for et godt mesterskap, der vi håper å høre «Ja vi elsker» så ofte som mulig.
Med ønske om en riktig god sommer!