Norsk Ishockey / 2024 / Status fra forbundskontoret
Foto: Mathias Dulsrud
Foto: Mathias Dulsrud

Status fra forbundskontoret

Generalsekretær Petter Salsten kommer med en oppdatering fra forbundskontoret per november 2024.

Sesongen 24/25 for lengst i gang, og alle deler av vår virksomhet er i aktivitet. Det gjelder hele kampstigen fra EHL og Bambusa-ligaen på toppen, til de yngste som spiller 3 mot 3 på liten bane. På klubbenes mange skøyte- og ishockeyskoler rekrutteres det i disse dager inn nye gutter og jenter som ønskes velkommen til vår idrett. Medlemstallene de siste sesongene viser at det jobbes godt med rekruttering rundt i det ganske land, at vi øker i antall og at jentene strømmer til idretten vår. Det er skikkelig gøy. Det er et moment vi ønsker å holde trykk på.

Nå står vi også foran sesongens første «internasjonale opphold» der våre landslag skal samles. Kvinnelandslaget skal spille «Bambusa Challenge» på hjemmebane (Lillehammer) fra 7. til 9. november. Her er det en fin mulighet til å se #hockeyjentene som rykket opp i vår, når de gjennom denne turneringen forbereder seg til OL-kvalifiseringen senere på sesongen. Det foregår en generasjonsveksling også på jentesiden, med mange spennende unge jenter som vi har stor tro på. Hva de besitter av ferdigheter fikk man en forsmak på under Hockey Classic forrige uke, der unge Ella Morken sitt mål fikk stor oppmerksomhet. Morken er en av flere unge spillere landslagstrener André Lysenstøen har kalt inn til Bambusa Challenge på Lillehammer, der vi møter Ungarn torsdag 7/11 og Østerrike lørdag 9/11.

For U20-landslaget venter en 4-nasjoners turnering i Østerrike, som blir siste forberedelsene til dette laget før VM i Bled, Slovenia i desember. Her har vi en klar målsetting om nytt opprykk, og dermed spill mot de aller beste under VM 2026 som spilles i Canada.

Jentene på JU18-landslaget møter Østerrike til dobbelt-landskamper i Skien, der vi også har JU16 samlet på samme tid. Her får JU16-jenter som er på landslagssamling for første gang se de litt eldre jentene i aksjon, når de skal spisse formen inn mot VM-motstander Østerrike.

For U18-gutter er det store målet VM i USA i april, mens de nå skal til en 4-nasjoners turnering i Danmark, mens U16 skal ha sin første treningssamling for sesongen på Kongsvinger. Det er altså kun seniorlandslaget menn som ikke er samlet denne uka, men de hadde samlinger i august i forbindelse med OL-kvalifiseringen.

Som alle skjønner er det kostnadskrevende å ha 6 landslag ute på samling. Om lag 150 spillere og 50 ledere deltar på samlinger i regi av oss denne uka. I tillegg kommer ansvar for våre gjester, individuelle reiser og hele lag som skal forflytte seg. Vi har et gjeldende prinsipp om at det ikke skal være egenandel for deltakelse på våre representasjonslag siden langt tilbake. Dette har blitt utfordret i tider der økonomien har vært dårlig, og spesielt når vi ikke har evnet å gjennomføre de samlingen vi har ønsket. Vi er derfor glade for at vi, selv med det økonomiske utgangspunktet vi hadde etter 2023, evner å gjennomføre samlinger for alle landslag nå i både november og desember.  

Når vi etter hvert skal legge desember bak oss vil også kalenderåret 2024 med det være avsluttet. Det er ingen hemmelighet at for NIHF er 2024 et viktig år med tanke på de mildt sagt dystre tall vi hadde etter 2023, der underskuddet var stort og egenkapitalen brukt opp. Vi har hele veien snakket om å få økonomisk kontroll, etablere en god drift med de ressursene vi har, samtidig som vi håpet å opprettholde aktiviteten på et godt nivå. Slik vi ser det er derfor 2024 det første steget for dette prosjektet. Det er derfor gledelig å konstatere at vi pr dato klarer å ha aktivitet for alle våre landslag, samtidig som vi er innenfor våre budsjetter for året.

Dette opplever vi som veldig tilfredsstillende, det vil gi oss ny energi, samtidig som vi vet at jobben ikke er gjort. Det er kjedelig å si det, men også her handler det om å «ta en kamp av gangen». Vi vet at 2025 også vil bli krevende, men med et utgangspunkt som er betydelig bedre enn for 1 år siden. Når vi nå starter budsjettarbeidet for neste år vil vi fortsatt være konservative, men med muligheter for å investere dersom vi klarer å skape mer inntekter.

Og at inntektene for NIHF må økes står fast. Utvikling koster. Her jobber vi hardt hver eneste dag for å fremstå som en enda mer attraktiv samarbeidspartner. Vi vet at «dyrtiden» påvirker oss alle, enten man er forelder, utøver, medlem eller supporter, men også samarbeidspartnere og aktører innen både offentlig og privat sektor. De siste dagene har vi dessverre også sett at en svak kommune-økonomi kan sette kjepper i hjulene for noen sårt etterlengtede anlegg som vi har ventet lenge på. Vi håper inderlig det finnes løsninger her der de folkevalgte ser at en investert krone nå vil gi mange sparte kroner tilbake over tid. Ikke minst i forebyggende arbeid, som vi opplever at vi også driver med. I dagens verden trenger vi flere som er villige til å «plante et tre man ikke selv får sitte i skyggen av».

Avslutningsvis litt informasjon som viser bredden og variasjonen i virksomheten vår. Vi har denne sesongen etablert et nytt prosjekt knyttet til regionale trenerveiledere som skal bistå trenere i klubbene regionalt. Vi bruker noen av våre mest erfarne trenere til denne oppfølgingen, som vi vet er etterspurt, og de har gjennomført sine første klubb-besøk for sesongen. Gode kompetente trenere skal være et fokusområde hos oss.

Nå når barneidretten også er i full gang kommer vi snart med en ny utgave av vårt Fair Play-prosjekt. Her sender vi ut Fair Play-vester til klubber og grønne armbind til dommere under 15 år. Dette skal brukes på alle kamper der barn og unge dommere er i aksjon. Vi ønsker med dette trygge og gode opplevelser for alle innen barneidretten.

Vi har de siste sesongene klart å rekruttere stadig flere unge jenter som vil dømme. Det er gledelig. Nå ønsker vi å beholde disse jentene lenge hos oss, og har derfor invitert dem med i et nytt prosjekt som vil gi dem ekstra oppfølging. Denne gruppa av unge jenter mellom 13 og 19 år blir invitert til felles samlinger og aktivt mentorship fra noen av våre eldre og mest erfarne dommere. Gruppa hadde sin første samling under Hockey Classic på Lillehammer, der om lag 20 unge jenter var samlet hele helgen.

I Skien, etter det suksessrike VM for Paralandslaget vårt sist vår, har vi nettopp avsluttet tidenes første Women’s World Challenge. Dette er det største og mest profilerte arrangementet for para-kvinner i verden. Tidligere har arrangementet funnet sted 2 ganger, begge i USA, men var altså nå for første gang i Europa. Med Skien Fritidspark som god samarbeidspartner har derfor NIHFs Espen Hegde igjen satt paraidrett, og ikke minst paraidrett for jenter, på kartet.

- Først og fremst har det vært veldig gøy og spennende å ha verdens beste kvinnelige utøvere i Skien Fritidspark! Vi har et stort ønske om å videreutvikle paraishockey for kvinner i Norge, med rekruttering, men også tilby våre svært dedikerte utøvere på toppnivå en turnering som dette på hjemmebane. Det er jo rått å ha med Team Norway i Women's World Challenge, sier Hegde.

Vil også avslutningsvis nevne at det er spennende og nødvendige prosesser som pågår på liganivå, der klubbene og forbund sammen ser på hvordan jobbe for å styrke merkevaren norsk ishockey. I det arbeidet har klubben opplagt en stor rolle. Etter at konseptet EHL ble etablert har det også blitt behov for en gjennomgang og revidering av avtaleverk, oppgaver og ansvar mellom Norges Ishockeyforbund, Norsk Topphockey (kommersielt selskap som eies av de 10 EHL-klubbene) og EliteHockey (selskap eid 50/50 av hhv. NIHF og NTH). Fortsatt gjenstår noe arbeid her, men med gode avklaringer og felles fokus på å styrke norsk ishockey, eller «sammen er vi sterke» som noen sier - er det et uforløst potensial her. Lykkes vi med dette så vinner vi alle.

Med ønske om en fortsatt spennende sesong.

 

Mvh

Petter Salsten

Norges Ishockeyforbund