Norsk Ishockey / 2019 / På dommersamling i Canada
Morgendagens NHL-, VM- og OL-dommere
Morgendagens NHL-, VM- og OL-dommere

På dommersamling i Canada

Get-hoveddommer Marcus Wannerstedt var i forrige uke på samling i Montreal med Hockey Canadas største dommertalenter.

24 mannlige dommere fra Canada deltok på Level VI Seminar i forrige uke. Samlingen er det siste steget i deres utviklingstrapp, og er ment for de som er aktuelle for å dømme nasjonale finaler og internasjonale mesterskap. Level VI avholdes annenhvert år.

Felles oppvarming

Trangt nåløye

Deltakerne på samlingen nomineres fra sine regioner, og etter selektering møtes de øverst rangerte hoveddommerne for kvinner og menn til et felles seminar. Innholdet på seminaret er blandet og innholdsrikt. Idrettspsykologi, fysiske tester og kampevaluering er noe av det dommerne er gjennom i løpet av fire hektiske dager.

Istrening i treningsanlegget til Montreal Canadiens


I Canada er det registrert 30 641 dommere, mens det i Norge er kun 315. Nåløyet for å få de beste kampene, komme ut på internasjonale oppdrag eller til NHL er derfor trangt, så dommerne må prestere høyt, både på og utenfor is.

Alle fikk utdelt vest med nummer på for at supervisorene enkelt kunne se hvem som var hvem

Gode tilbakemeldinger

Hockey Canada hadde invitert en hovedommer fra Sveits og en fra Norge til samlingen. Vår representant, hoveddommer Marcus Wannerstedt, deltok som en fullverdig deltaker. I tillegg deltok dommersjefene fra Sveits og Norge. Norges dommersjef, Geir Thomas Olsen, har følgende å si om de tilbakemeldingene han fikk:

- Resultater, evaluering og kamprapporter er samstemte og meget positive. Dette bekrefter at Marcus var både godt forberedt og innehar ferdigheter som verdsettes både på og av isen.

Marcus gjorde det veldig bra på sprint intervall-testen

Over all forventning

Marcus har selv følgende å si om egen prestasjon:

- Det gikk over all forventning. De fysiske testene gikk bra og jeg fikk tildelt en kamp i universitetsligaen i Quebec, som holder et godt nivå. Makkeren min dømmer til daglig i AHL og supervisoren er til daglig supervisor i NHL. Tilbakemeldingene etter kampen var gode og jeg fikk et par tips jeg tar med meg hjem.


Supervisor i kampen, Dave Smith, jobber til daglig i NHL med dommere.

Gode diskusjoner og nye bekjentskap

Marcus Wannerstedt forteller følgende om oppholdet i Montreal:

- Hele opplevelsen var svært lærerik. De canadiske dommersjefene var til stede hele uken, i tillegg til en rekke tidligere NHL-dommere, så diskusjonene om hockey generelt og dømming spesielt var givende. Det var også gøy å se hvordan det jobbes i verdens største hockeynasjon, og hvor stort det var for gutta å ta det neste steget i deres karrierer. Samtidig er det godt å erfare at vi hjemme i Norge, på tross av litt andre ressurser, gjør mye av det samme - vi har de samme testene, diskuterer de samme tingene og har en del like utfordringer.

 


Dommerkvartetten i universitetskampen. Wannerstedt nr 3 på bildet.

- På et mer sosialt plan var det veldig gøy å bli kjent med morgendagens NHL-, VM- og OL-dommere, samt nåværende dommerveiledere og medlemmer av dommerkomiteen i IIHF.

- Oppsummert må samlingen sies å være et av de absolutte høydepunktene i dommerkarrieren så langt. Nå gleder jeg meg til IIHF-turnering i Minsk i desember (U20 1A hvor blant annet Norge spiller), før vi tar fatt på en meget spennende avslutning på årets sesong i Get-ligaen.

Stor inspirasjon

Geir Thomas Olsen har tatt med inspirasjon hjem:

- For Norges Ishockeyforbund er arbeidet med og rundt våre dommere ekstremt viktig. Deltakelse på denne type seminarer gir oss mange svar og ikke minst stor inspirasjon til arbeidet videre.

Referee-in-Chief, Todd Robinson, hos Hockey Canada deler ut diplom for bestått kurs