Norsk Ishockey / 2015 / Saldering av Statsbusjettet 2015

Saldering av Statsbusjettet 2015

Statsbudsjettet for 2016 signaliserer hverken retning eller ambisjon i forhold til idrettens forventning etter politikernes «nei til OL- 2022» om ekstra tiltak for å redusere etterslepet på ca NOK 2,2 milliarder og 2,7 år.


Godt jobbet av idretten for å få bevilget de manglende 48 millioner kroner i merverdiavgiftskompensasjon.


Statsbudsjettet for 2016 signaliserer hverken retning eller ambisjon i forhold til idrettens forventning etter politikernes «nei til OL- 2022» om ekstra tiltak for å redusere etterslepet på ca NOK 2,2 milliarder og 2,7 år.  Det bevilges ikke en krone i ekstra midler utover spillemidlene til nye idrettsanlegg. Sysselsettingsmidler avsatt i 2016 bør også kunne benyttes til å få redusert etterslepet for bygging av idrettsanlegg
Foreslått ramme for merverdiavgiftskompensasjon i 2016 er på NOK 143 mill som er ca 30 mill lavere enn søknadsbeløpet for 2015!  I tillegg er søknadsfristen for ordningen fremskyndet med to måneder fra 1. mai til 1. mars, formodentlig i håp om at godkjent søknadsbeløp for 2016 skal blir redusert.


Ordningen med kompensasjon av idrettslagenes utgifter til merverdiavgift på anlegg må bli «rettighetsstyrt» og ikke baseres på en bevilget budsjettramme for påfølgende år slik som i dag.


Frie midler til investering er viktig for at kommunene påtar seg byggherreansvar for bygging og rehabilitering av idrettsanlegg. Med en kommune som byggherre slipper man merverdiavgift. I en situasjon med stadig svakere kommuneøkonomi, har en rekke idrettsforeninger selv måttet påta seg ansvaret for utbygging og drift av til dels store idrettsanlegg.  Da er det ikke holdbart at disse også må ta risikoen for en alt for uforutsigbar kompensasjonspraksis av merverdiavgift.  Regelverket er slik at man bare kan søke kompensasjon en gang.  Det tillates heller ikke at udekket beløp overføres til året etter. Dagens ordning er helt uholdbar hva gjelder bygging av mer kostbare anlegg i regi av frivilligheten. Dersom bevilget beløp ikke dekker kompensasjonsbehovet, er man avhengige av Stortingets velvilje ift tilleggsbevilgning slik det ble gitt for 2014 og nå 2015.  Siden man nå har lagt seg på en praksis med tilleggsbevilgning, burde man heller innført en praksis der anlegg og rehabilitering offentlig kvalitetssikret og godkjent for spillemidler automatisk er berettiget til 100% merverdiavgiftskompensasjon.

Ullevål 24. november 2015
Norges Ishockeyforbund
Gerhard Nilsen
President