Norsk Ishockey / 2016 / Blir SHL-dommer
Blir SHL-dommer

Blir SHL-dommer

Linjedommer Alexander Waldejer fra Stavanger er tatt opp til å dømme fast i SHL, og vil fra neste sesong bli en del av gruppen på 20 linjedommere som dømmer på det høyeste nivået i Sverige.

Alexander dømte 7 år i GET-ligaen før han flyttet til Gøteborg i august 2015 for å studere. To måneder senere debuterte han i SHL, og fikk utover sesongen tilliten til å dømme ytterligere 10 kamper på det høyeste nivået. Han mottok gode tilbakemeldinger, og resultatet er nå en plass i SHL den kommende sesongen.
SHL, som er ansett som en av de bedre ligaene i verden, har et høyt nivå på samtlige kamper, hvilket stiller store krav til dommerne. Sist sesong var 10 av hoveddommerne heltidsansatte.

Vi har tatt en prat med den ferske SHL-dommeren:

Hvordan er svensk ishockey sammenlignet med det du kjenner til her hjemme?
- Det er stor forskjell! Høyere tempo, større arenaer, mer taktikk, større publikum, mer mediadekning og så videre. Ishockey er jo større i Sverige enn i Norge!

Er nivåforskjellen stor på kampene og på dommerne?
- Ligaen her er mye jevnere, og det skiller mindre mellom topp og bunn. Sverige har en enormt stor dommergruppe, der nivået er høyt og konkurransen tøff.

Hvordan forbereder du deg inn mot en sesong i en så anerkjent og stor liga?
- Til hver sesong forbereder jeg meg både fysisk og teoretisk. Det som blir spesielt med kommende sesong er at jeg kommer inn i en ny dommergruppe. Jeg gleder meg utrolig mye til å dra på dommersamling i august og treffe alle. Målet med kommende sesong er å etablere meg i ligaen, og bli kjent med spillere og ledere. Dette blir utrolig bra for min videre utvikling, og jeg forventer at dette vil ta meg opp til nye høyder som linjedommer.

Joel Hanson, Dommersjef i det Svenske ishockeyforbundet, har følgende å si om Alexander:
- Svensk ishockey är väldigt tacksamma över att få ta del av en välutbildad och vältränad ishockeydomare som Alexander. Alexander är en toppdomare på internationell nivå och han påvisar verkligen vikten av fortsatt samarbete över landsförbunden och mellan ligorna i hockeyfamiljen för att utveckla och stimulera de bästa domarna.

Peter Andersson, Dommersjef SHL, er også fornøyd med å ha Alexander i dommergruppen:
- Jag har stora förväntningar på Alexander. Han har redan internationell erfarenhet och ett antal år i GET ligan. Han dömde 11 matcher i SHL redan förra säsongen med mycket goda resultat.
Jag förväntar mig att han ska etablera sig i SHL sett över några år. Jag vill också att han ska bidra med sin ödmjuka inställning. Han är också oerhört vältränad och är en duktig skridskoåkare. Vi tog upp honom i SHL med dessa egenskaper som grund. Dessutom har han väldigt bra bedömningar och en fin känsla för spelet. Framför allt så är han en väldigt bra kille vid sidan av vilket är viktigt för oss i SHL.

 

Vi ønsker Alexander lykke til neste sesong!