Norsk Ishockey / 2016 / 2 kampers karantene for Lyngset
2 kampers karantene for Lyngset

2 kampers karantene for Lyngset

NIHFs Disiplinærutvalg (DISU) har konkludert i saken mot Lyngset.

NIHF anmeldte Tallak Lyngset til DISU 29. desember for hans uttalelser i kampen mellom VIF og Stavanger Oilers 28. desember 2015.

DISU har nå behandlet ferdig saken med følgende vedtak:

Disiplinærutvalget har truffet følgende vedtak:

Vålerenga spiller Tallak Lyngset ilegges 2 (to) kampers karantene.

Begrunnelsen fra DISU er som følger:

DISU har fått oversendt denne saken fra NIHF som selv har valgt å oversende saken til behandling av DISU.  Saken gjeldende anklager om rasistiske uttrykk VIFs  spiller Tallak Lyngset rettet mot Stavanger Oilers’ spiller Phillipe Cornet.

 DISU har gått gjennom det materiale som foreligger som berører i denne saken.  Det setrale bevis i denne saken er lydfilen som TV2 tok opp ved en mikrofon på linjedommeren som sto like ved hendelsen. Det fremgår av dokumentene at partene er enige i beskrivelsen av saken. Linjedommeren var mer opptatt av å avverget en roughing situasjon elle å få med seg kommentarene som ble gitt.

Det er på det rene at Tallak Lyngset kom med kommentarer som objektivt sett rammes av spillereglenes §168 vi (1) «(e)n spiller  eller lagleder som truer, yter rasistiske eller etniske kommentarer, spytter, tørker blod eller yter seksuelle kommentarer til hvem som helst på isen».

Det er en kjensgjerning at det er mye drittslenging mellom spillere under hockeykamper, kanskje betydelig mer enn i andre lagidretter. Det er en ukultur man bør ta alvorlig. I kamper med høy temperatur vil slike «meldinger» kunne oppleves som krenkende enten de retter seg mot seksuell legning, kroppslig beskrivelse eller etnisitet. Dette er et område hvor klubbene, deres lagledere og trenere må sette på dagsorden og ta et oppgjør med.

Når man skal vurdere hvorvidt en kommentar, bemerkning eller et tilrop er rasistisk eller seksuelt sjikanerende må man ta utgangspunkt i hvordan ytringen kan oppfattes eller oppleves av mottakeren og ikke hvorvidt personen som ytrer seg har til rasistisk motiv.  DISU har således i sin bevisvurdering ikke forsøkt å finne ut om det foreligger noen slike motiv.

I nærværende sak har Tallak Lyngset beklaget sine ytringer og uttalt at disse kom i «kampens hete» uten at det lå noen som helst tanke eller mening bak ordene. 

DISU har i sin vurdering lagt vekt på at heller ikke mottaker har oppfattet utbruddene som personlig sjikanerende for seg. Når det er sagt så er bruk av denne type utsagn i seg selv ikke ønskelig. Det er overhode ikke ønskelig at begrep som «homo» eller «sigøyner» benyttes som skjellsord. Regelen er derfor også utformet slik at det er ytringene i seg selv og ikke tanken eller motivene bak dem som er avgjørende for om det foreligger brudd.

DISU har således konkludert med at Tallak Lyngset har overtrådt spillereglenes § 168 vi (1). Man har i utmålingen lagt vekt på at utbruddene ikke hadde rasistiske eller seksuelt nedsettende motiver og at Phillipe Cornet eller ikke har oppfattet dem slik. Det å komme med denne type utsagn er allikevel å anse som usportslig opptreden uavhengig av motiv.

Avgjørelsen fra Disiplinærutvalget kan påklages til Appellutvalget, ref Protest og appellreglementets § 9‑16.