Norsk Ishockey / 2021 / Kenneth Danielsen med VM-debut i Sverige
Foto: Karl Nilsson
Foto: Karl Nilsson

Kenneth Danielsen med VM-debut i Sverige

Den norske dommeren gjorde sakene sine svært bra da han dømte B-VM for paraishockey i Östersund 17.-22. september.

29 år gamle Kenneth Danielsen fra Nittedal går nå inn i sin attende sesong i den stripete dommerdrakta. Han startet å dømme allerede som 11-åring, og i tillegg til å ha dømt på alle nivåer i Norge, har han også en full sesong i den australske toppserien bak seg.

— Dømming har vært en stor del av livet mitt i mange år nå, og er min måte å gi tilbake til den idretten som har gitt meg vennskap, glede og opplevelser, forteller Danielsen, som også har 16 års erfaring som ishockeyspiller.

Og nå dømmer du paraishockey også?

— Ja, for noen år tilbake ble jeg spurt av dommerkollega Owe Luthcke om jeg hadde lyst til å prøve meg som dommer i paraishockey, forteller Danielsen, og innrømmer at han til å begynne med var litt skeptisk.

— Jeg hadde aldri sett noen spille paraishockey før og kjente ikke noe særlig til det. Min eneste erfaring med idretten var da jeg som yngre gikk forbi protester i gangene på Jordal, på vei til egen trening, minnes han.

Etter å ha tenkt litt på saken, bestemte Danielsen seg likevel for å prøve, og i 2019 dømte han sin første privatlandskamp.

— Det gikk greit det altså, men det var uvant når det å dømme vanlig ishockey ligger så naturlig i ryggmargen. Du ser ting fra en annen vinkel, noen regler er ulike, og spillesystemet er vanskelig å lese for en nybegynner, forteller han.

Likevel ga det å dømme paraishockey mersmak, og Danielsen fikk etter hvert ordentlig tak på det.

17.-22. september 2021 ble det arrangert B-VM i Östersund, og bare en uke før turneringsstart meldte en av hoveddommerne forfall. Da åpnet det seg en mulighet for Danielsen, en mulighet han grep med begge hender.

— Det ble en hektisk uke for å få alt på plass, men det var en sjanse jeg bare var nødt til å ta. Merkene på buksene og hjelmen jeg vanligvis dømmer med måtte av, og alt skulle pakkes og gjøres klart på kort tid. På toppen av det hele er jeg midt i en flytteprosess, og alt på jobben måtte settes på pause, forteller han om den hektiske uken i forkant av mesterskapet.

Deretter var det bare å hive seg i bilen og begynne på den syv og en halv timer lange kjøreturen til Östersund i Sverige.

— Flere av de andre dommerne hadde opp til 35 timer lange reiser, så selv om jeg synes kjøreturen fra Oslo var lang nok, så kan jeg vel ikke akkurat klage, ler han.

På grunn av koronapandemien var det strenge restriksjoner knyttet til arrangementet.

— Ja, jeg måtte PCR-testes før avreise, tok hyppige hurtigtester gjennom hele turneringen, og ny runde med PCR-test før hjemreise. Dommerne holdt seg til enhver tid i en egen boble. Vi fikk ikke lov til å forlate hotellet, og ble kjørt i egen minibuss til og fra hallen, forklarer han.

Danielsen dømte fire kamper i løpet av turneringen, og er godt fornøyd med egen innsats.

— Jeg fikk gode tilbakemeldinger både underveis og i etterkant, både fra veilederen som var på plass i Sverige, men også fra sjefene i USA. Det at alle kampene ble streamet på YouTube og Facebook, gjorde at jeg kunne få innspill fra flere hold, forteller 29-åringen.

At Danielsen gjorde en god mesterskapsdebut ble ekstra tydelig da han ble tatt ut til å dømme turneringens siste og avgjørende kamp mellom Sverige og Japan, som svenskene til slutt vant 2-1 på straffer.

— Det er klart det var ekstra moro å bli tatt ut til den kampen! Likevel er tankegangen i forkant av en sånn kamp den samme som før alle andre kamper. Det er jo bare hockey, pucken er svart, isen er hvit og to lag kjemper om seieren, forteller Danielsen, som samtidig innrømmer at det var en stor opplevelse å få dømme sin første VM-turnering.

— At det «bare» var B-VM er ikke noe man tenker så mye over. Lagene hadde mye å spille for, da de var avhengig av en god plassering for å kunne spille kvalifisering til Paralympics. Det er også mange av de samme dommerne som dømmer både gruppe A og B, så dette var definitivt stort å få være med på, fastslår han.

Hva er planen videre nå?

— Nå er neste mulighet til å vise seg frem under kvalifiseringen til Paralympics. Første delmål er å bli tatt ut til å dømme den turneringen, for så å kanskje få muligheten til å dømme Paralympics. Owe Luthcke har gjort det flere ganger før og vist at det er mulig, så det er bare å legge ned arbeidet og prestere så godt man kan, sier Danielsen.

I juni dømte nevnte Luthcke para-VM gruppe A, sammen med 21 år gamle Marius Hermansen Oswold. Altså er det hele tre norske dommere som har mulighet til å kvalifisere seg til Paralympics i mars.

— Ja, det blir veldig spennende fremover. Vi har blitt en fin gruppe med norske dommere som dømmer paraishockey nå, og jeg håper den fortsetter å vokse i takt med sporten. Alle idrettsutøvere fortjener at vi gjør vårt beste, og derfor er det godt å se at norske elite- og toppdommere leverer både hjemme og internasjonalt, avslutter Danielsen.