Norsk Ishockey / 2022 / Millionstøtte til mangfold- og inkluderingsprosjekt
Millionstøtte til mangfold- og inkluderingsprosjekt

Millionstøtte til mangfold- og inkluderingsprosjekt

Norges ishockeyforbund og Håkkihoder har fått innvilget midler til et pilotprosjekt for mangfold og inkludering.

"Fra 2022 til 2024 skal NIF bruke 30 millioner kroner på en ekstraordinær innsats – et treårig krafttak – for mangfold og inkludering i idretten", heter det på Norges Idrettsforbunds hjemmeside. Omtrent halvparten av disse pengene vil gå til en egen støtteordning for pilotprosjekter, hvor særforbund, idrettskretser, idrettsråd og idrettslag kan søke om midler.

Denne uken ble det klart hvilke som er de åtte første pilotprosjektene til å motta støtte, og på listen står "Håkkihoder Grüner", et samarbeidsprosjekt som deles 50/50 mellom Norges Ishockeyforbund og Håkkihoder.

Se oversikten over de utvalgte prosjektene her.

Målet med Håkkihoder Grüner er å utvikle og teste en ny samarbeidsmodell mellom skole, idrettslag og frivillighet for å rekruttere og beholde barn i organisert idrett. Ambisjonen er å gi alle barn mulighet til å delta i idrett.

— Barn trenger en trygg og sunn arena der de kjenner tilhørighet, og vi vet hvor positivt organisert idrett er. Her lærer barna seg samarbeid, respekt, arbeidsmoral og en rekke andre egenskaper de vil dra nytte av livet gjennom, samtidig som de introduseres for en aktiv livsstil. Aller viktigst er det kanskje at idretten skaper et lyspunkt i barnas hverdag, forteller Vetle Dalberg fra Norges Ishockeyforbund om bakgrunnen for prosjektet.

I samarbeid med Lakkegata skole og Grünerløkka skole, tilbyr prosjektet gratis skøytetrening med høy pedagogisk og skøytefaglig kvalitet i aktivitetsskoletiden (AKS) for alle barn på skolenes 2., 3. og 4. trinn (aldersgruppe 7-10 år).

Målet er at barna som deltar i Håkkihoder Grüner skal rekrutteres videre over på aldersbestemte lag og inn i organisert idrett. Slik skal vi bedre mangfoldet i idretten vår og sikre at alle barna blir inkludert, også de som av økonomiske eller andre grunner normalt ville falt utenfor.

Pilotprosjektet er tildelt 1,2 millioner i støtte over en periode på to år.

— Å få støtte til et slikt prosjekt gjør at vi nå virkelig har muligheten til å gjøre en forskjell. Vi sier at idrett er for alle, samtidig vet vi at alt for mange faller utenfor av ulike årsaker. Å kunne fange opp utsatte barn og familier gjennom Håkkihoder og tilby dem den idrettshverdagen de fortjener er utrolig gledelig, forteller Dalberg fra NIHF.

Håkkihoder står ansvarlige for selve gjennomføringen i Grünerhallen, samt organiseringen og kontakten med skolene, klubben osv. NIHF på sin side skal bistå med fagkompetanse, både i form av støtte rundt nybegynneropplæring på is, men også rundt rekrutteringsarbeidet for øvrig.

Videre skal Ishockeyforbundet hente ut erfaringer fra prosjektet og implementere dette i NIHFs nyutviklede rekrutteringsstrategi, slik at det kan komme alle klubbene våre til gode.

Ishockeyforbundet skal sammen med Håkkihoder se på hvordan vi kan videreutvikle prosjektet fra et lokalt til et nasjonalt konsept. Ishockeyforbundet vil også i samarbeid med Norges idrettsforbund (NIF) se på hvordan vi kan utvikle dette på tvers av idretter for å sikre at alle barn får muligheten til å delta i organisert idrett.

— For Ishockeyforbundet er det utrolig positivt at vi nå kan rette mer fokus mot denne delen av virksomheten vår. Hele søylen vår er selvsagt viktig, men om idrett ikke først og fremst handler om å gi alle barn og unge en trygg og sunn oppvekst, hva handler den da om, spør Dalberg. 

— Vi gleder oss stort til å skape et tett og bra samarbeid med Håkkihoder. Her er det masse kompetente personer med ekstremt mye kompetanse, og det kan vi dra nytte av. NIHF og Håkkihoder utfyller hverandre bra og sammen er jeg sikker på at vi vil skape mye bra de to neste årene, avslutter Dalberg.