Norsk Ishockey / 2024 / Spår lys fremtid for norske hockeyjenter
Lysenstøen på besøk hos Lillehammer i november. Foto: Alexander Henningsen
Lysenstøen på besøk hos Lillehammer i november. Foto: Alexander Henningsen

Spår lys fremtid for norske hockeyjenter

Landslagstreneren ble positivt overrasket over hva som møtte han på besøk hos lagene i Bambusa-ligaen.

En av arbeidsoppgavene til hovedtrener for kvinnelandslaget, André Lysenstøen, er å gjennomføre klubbesøk hos lagene i Bambusa-ligaen. 

— Disse besøkene er en super mulighet til å møte klubbmiljøet, trenere og støtteapparat, i tillegg til å få se spillerne i sin vante treningshverdag, forteller Lysenstøen. 

Temaet for sesongens første besøksrunde var Norges spilleidé, og fysisk standard utenfor isen.

— Vi la frem den måten vi ønsker å se norske spillere spille, og forklarte litt om kravene for å komme med på A-landslaget for kvinner. På isen var det relasjon med puck og samhandling som var fokuset, der spillerne måtte utfordre seg selv i tekniske øvelser og taktisk i åpne øvelser, forteller han videre.


Foto: Alexander Henningsen

Landslagstreneren kunne fortelle at han ble positivt overrasket over hva som møtte han ute i klubbene, og at han satt igjen med et svært godt inntrykk i etterkant av besøkene.

— Jeg føler at spillerne i klubbene har tatt store steg i riktig retning, og at det har vært god utvikling i Bambusa-ligaen som helhet de siste årene. Klubbene trener mer både på og utenfor isen, og jeg opplever at det jobbes godt rundt om i miljøene for å få til en enda bedre hverdag for spillerne, forteller han.

Med det som utgangspunkt mener han det er grunn til å se lyst på fremtiden.

— Ja, det kommer en generasjon med spillere nå som trener godt. Mange har morgentreninger i skolehverdagen og kveldstreninger med klubbene sine, noe som øker treningsdosen deres i stor grad, forklarer han.

Foto: Alexander Henningsen

— I november arrangerte vi Bambusa Development Camp på Gjøvik for JU16-, JU18- og JU22-landslaget, hvor samtlige av spillerne som deltok enten hadde erfaring fra Bambusa-ligaen, eller spiller der til daglig. Det er godt å se at vi har så mange gode spillere på vei inn i fremtiden for norsk jente- og kvinnehockey, avslutter Lysenstøen.

Sportskonsulent Jorid Dagfinrud er i disse dager i gang med klubbesøk runde 2 som del av Prosjekt Robust, og vil sette fokus på viktigheten og gjennomføringen av atletisk utvikling og fysisk standard. 

Den tredje besøksrunden er lagt til februar/mars, og da er det igjen Lysenstøens tur til å legge ut på tur. Da vil hans fokus være på back- og forwardprofil, hvor det blant annet skal jobbes med posisjonsspesifikke ferdigheter både teoretisk og på isen.