Til trenerne
Målvaktstreneren på dette trinnet bør inneha MV2-kurs. Målvakten selv er den viktigste personen for at målvakten skal oppleve mestring, glede og ferdighetsutvikling - og gjennom det ha lyst til å stå i mål i mange år. Likevel vil målvaktstrener og/eller hovedtrener kunne påvirke hvilken trenings- og kamphverdag målvaktene opplever. Under har vi satt fokus på hvilke områder vi mener at målvaktstreneren skal operere etter i dette trinnet.
Målvaktstrener - lederdirektiv
- Rolig og metodisk – skap gode vaner.
- Gi mye positiv feedback. Helst 7 positive for hver korrigerende tilbakemelding.
- Skap og gi bilder – gjennom en visende målvakt eller ved video. Bidra til å skape visuelle tankebilder fra et kampperspektiv.
- Lytt på målvaktens egne tanker og refleksjoner. Vis interesse og empati, involver dem og gi dem medansvar. Skap autonome målvakter.
- Utfordre målvakten og få den til å KONKURRERE på hver puck!
Til klubben og foreldre
De store biologiske endringene i løpet av puberteten medfører store endringer i ungdoms fysiske, motoriske, mentale og sosiale utvikling. Mange utøvere, særlig jenter, kan oppleve puberteten som krevende. Det er særdeles viktig at trenere og foresatte snakker med ungdom om forskjellene og om hvordan forskjellene vil jevnes ut etter hvert som alle utøverne gjennomgår puberteten. I denne perioden er det viktig å ta vare på målvaktene. Det er viktig at de opplever å lykkes mer enn å utfordres.
Målvaktsposisjonen er en utsatt posisjon. Det er enkelt å se når målvakter redder og lykkes, men det er enda enklere å se når målvaktene mislykkes og slipper inn mål. I barne- ungdoms- og junioralder er antallet baklengsmål ofte høyt. Klubben og foreldrene bør derfor være klare over at forventningen til målvaktene i denne alderen ikke samsvarer med forventningene til en seniormålvakt. Feil blir ofte veldig synlige. Unngå resultatfokus ved å telle skudd, redningsprosent, GAA og annen statistikk. Ha fokus på utvikling og mestring. Klubben bør i dette trinnet ha en egen ansvarlig for utviklingen av målvaktene.
Målvaktsskøyter er obligatorisk fra start av i dette trinnet. Sørg for at målvakten har godt nok utstyr. Sjekk ut NIHFs “utstyrsguide for unge målvakter” for en innføring i hvordan målvaktsutstyret kan brukes og ivaretas
I et lagperspektiv har vi følgende oppfordring til klubber, trenere og foreldre:
- Se målvakten som en spiller i laget, ikke bara en skyteskive.
- Forsøk å se hver øvelse fra et målvaktsperspektiv, ofte kan en liten korrigering av øvelsen gjøre stor forskjell for målvakten.
- Kan målvakten være delaktig i øvelsen? Eksempel: målvakten kan starte øvelsen med å passe til back.
- Sikre mellomrom mellom skudd, la målvaktene spille ferdig hvert skudd. Det bidrar til å skape gode vaner, også for spillerne.
- Målvakten skal motiveres til å KONKURRERE på hver puck!
- Gi målvaktene like mye oppmerksomhet på isen som spillerne. Gi dem feedback og oppmerksomhet ved gode prestasjoner.
- Stasjonstrening brukes mye i dette trinnet. Her er belastningen ofte stor for målvaktene. Husk å gi målvakten mulighet til å hvile.