Norsk Ishockey / 2020 / Wannerstedt med AHL-debut
Foto: TSGphoto
Foto: TSGphoto

Wannerstedt med AHL-debut

GET-hoveddommer, Marcus Wannerstedt (24), har fått prøve seg i AHL.

Rundt om i hele hockey-Norge er det mange håpefulle hockeyspillere med en drøm om å nå langt. De har GET-spillere, landslagspillere og NHL-spillere som sine forbilder, og har sett at man kan nå langt selv om man kommer fra lille Norge.

Det finnes i tillegg mange dommere der ute med store drømmer og ambisjoner, men som ikke har samme profilerte forbilder som det spillere på høyt nivå er. Men forbildene er der, både nært og fjernt, og de er et bevis på at man kan nå et høyere nivå om man jobber hardt for det.

Et nytt forbilde

Marcus Wannerstedt; vårt nye forbilde. En ung jusstudent på dagtid og GET-dommer på kveldstid. Han er topptrent, har bra spillerforståelse, er god på skøyter og kan regelboka på rams. Og - han er kun 24 år!

I oktober ble Marcus invitert på camp i Canada, der ansvarlig for rekruttering av nye NHL-dommere, Al Kimmel, var tilstede. Han ble nysgjerrig på Marcus, og ønsket å se mer av hans egenskaper som dommer. I forrige uke gikk turen over dammen igjen, med 4 AHL-kamper på programmet.

Første stopp: Winnipeg

Marcus sitt første oppdrag var i Winnipeg, hovedstaden i provinsen Manitoba. Med 30 minus på gradestokken, og en kald vind som føltes som over 40 kuldegrader, ble dagene tilbrakt innendørs på hotellet og i ishallen vegg-i-vegg.

Winnipeg_01.jpgMarcus i aksjon i kampen Manitoba Moose - Rockford IceHogs. Foto: Finley Photography


Marcus brukte tiden til å bli kjent med makkeren sin, AHL-dommeren Reid Anderson fra Calgary, og sammen dømte de to kamper mellom Manitoba Moose (farmerlaget til Winnipeg Jets) og Rockford IceHogs (farmerlaget til Chicago Blackhawks). På begge kampene var det over 3 000 tilskuere som hadde trosset vær og vind for å se på den sporten de elsker.

Winnipeg_022.jpg

Marcus sammen AHL-dommeren Reid Anderson. Foto: Finley Photography

Andre stopp: Toronto

Etter to kamper i Winnipeg gikk turen videre til Toronto, der Marcus var satt opp til å dømme ytterligere to kamper. Den første kampen var mellom Toronto Marlies (farmerlaget til Toronto Maple Leafs) og Belleville Senators (farmerlaget til Ottawa Senators). Kampen fant sted på Marlies hjemmearena Coca-Cola Coliseum med rundt 5 000 tilskuere på tribunen.

Marlies_01.jpg

Toronto Marlies - Binghamton Devils - sett fra et fugleperspektiv. Foto: TSGphoto


Den andre kampen ble avholdt på Family Day, en feriedag i Canada. På Family Day spiller Toronto Marlies på Toronto Maple Leafs hjemmebane, Scotiabank, da denne arenaen rommer flere tilskuere. Over 13 000 tilskuere hadde møtt opp for å se Toronto Marlies spille mot Binghamton Devils (farmerlaget til New Jersey Devils).

Marlies_04.jpg

Toronto Marlies - Binghamton Devils. Foto: TSGphoto


Foruten å dømme 4 AHL-kamper, fikk han også se nærmere på hvordan NHL jobber «backstage». I NHLs War Room fikk han se hvordan videobedømmelser blir håndtert ved hjelp de mange kameravinklene fra kampene. Det er mange som er i sving i kulissene under en NHL-kamp på NHL-kontoret i Toronto, med alt fra de som ser på videobedømmelser til alle de som fører statistikk eller oppdaterer sosiale medier, for å nevne noen.

Marlies_05.jpg

Dommerkvartetten i kampen Toronto Marlies - Binghamton Devils. Foto: TSGphoto

Lærerikt og inspirerende opphold

Marcus kom hjem denne uken full av nye opplevelser og inntrykk. Han forteller:

- Oppholdet i Canada var en stor opplevelse. Det var spesielt å få oppleve hockeykulturen der borte fra innsiden, alt fra hvordan de jobber på NHLs hovedkontor i Toronto til hvordan samspillet mellom funksjonærer, dommere, spillere og coacher fungerer ute i hallene. AHL opplevdes som en svært profesjonell liga, og spillerne der holder et meget høyt nivå. AHL er spesiell i den forstand at selv om ligaen er en av verdens beste, er ingen helt tilfredse med å være der. Alle vil vise seg frem og ta det siste steget opp til NHL, noe som fører til en herlig energi i kampene. 

Marlies_03.jpg

Toronto Marlies - Binghamton Devils. Foto: TSGphoto


Marcus fortsetter:
- Tempoet er høyt og isflaten mindre enn man er vant til, så som dommer gjelder det å flytte på beina og makte å lese spillet tidlig. Samtidig gjør spillerne få personlige feil, og spillet er relativt strukturert og forutsigbart, noe som gjør denne delen av oppdraget enklere. 

- For min egen del har de siste ukene vært lærerrike og inspirerende. Det har vært gøy å bli kjent med både NHL- og AHL-dommere, samt å få en smakebit av livet som dommer i verdens største hockeynasjon, avslutter Marcus.

Her i Norge er snart grunnspillet i GET-ligaen ferdig, og sluttspillet rett rundt hjørnet. Med nye impulser og inspirasjon fra hockeyens hjemland er Marcus klar for å ta fatt på siste etappe her hjemme.

Marlies_06.jpg

Marcus Wannerstedt. Foto: TSGphoto