Norsk Ishockey / 2022 / Resolusjon om kvinneløft vedtatt på Forbundstinget
Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.
Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.

Resolusjon om kvinneløft vedtatt på Forbundstinget

Ishockeytinget stilte seg søndag enstemming bak resolusjonen fra Forbundsstyret om å intensivere arbeidet for å bedre kjønnsbalansen i norsk ishockey.

— Hovedsaken på dette forbundstinget har vært hvordan vi som idrett skal strekke oss for å rekruttere og beholde flere jenter og kvinner som utøvere, dommere og tillitsvalgte. Mange skritt er tatt de siste årene, men vi har fortsatt en lang vei å gå før vi kan være fornøyd, forteller ishockeypresident Tage Pettersen.

 

Ishockeytinget har sjelden vedtatt resolusjoner og det sender derfor et sterkt signal når vi nå enstemmig vedtok denne uttalelsen. Budskapet er klart og tinget ber oss som forbund, regioner og klubber om å prioritere dette arbeidet høyt, avslutter han.

 

Følgende resolusjon ble vedtatt på forbundstinget søndag 12. juni:

 

Ishockeyen er klar for et kvinneløft!

 

I Norges ishockeyforbunds styre er 44 prosent kvinner. Blant våre lisensierte spillere er kun rundt 17 prosent kvinner. Ambisjonen må være langt høyere, og det vises til NIFs visjon “idrettsglede for alle” og NIHFs strategiplan med mål om minst 40% jenteandel i rekruttering inn til hockeyskolene.

 

Forbundstinget ber derfor forbundsstyre, regioner og klubber om å intensivere arbeidet for å bedre kjønnsbalansen.

 

De siste årene er det iverksatt flere tiltak som hver for seg bidrar til å løfte jente- og kvinnehockeyen. En ligasponsor er på plass på det øverste nivået for kvinner senior, alle kampene på det øverste nivået er tilgjengelige på strømmetjenester og noen på lineær tv. Kompensasjonen for spill på landslag er nå tilsvarende for kvinner og menn. Budsjettene til kvinnehockeyen er økt og en «Tett på-coach» for jenter og kvinner er tilsatt. Men vi er ikke i mål!

 

Som idrett må vi sammen jobbe for å skape et bedre tilbud til jentene ute i klubb. Vi må gi jentene et like godt tilbud som vi gir guttene. Vi må løfte frem rollemodeller og vi må legge til rette for å engasjere flere kvinner inn som dommere, trenere og ledere. Dette vil også sikre at vi tar vare på jenter som ikke lenger satser aktivt på ishockey.

 

NIHFs forbundsting ber om:

  • At jenter og gutter likebehandles i klubb hva gjelder praktisk tilrettelegging, ressurser og trenertetthet.

  • At klubbene skal øke rekrutteringen av jenter og etablere egne jentelag.

  • At det legges til rette for flere serier for jentelag.

  • At forbund, regioner og klubb aktivt rekrutterer kvinner som ledere, trenere og dommere.

  •  At lisenskravene endres slik at klubbene i Fjordkraft-ligaen også skal ha et seniorlag for kvinner, alternativt samarbeidsavtale med et kvinnelag.
     
  • At forbundet jobber for tilsvarende regler for kvinner og menn, både nasjonalt og internasjonalt.