Norsk Ishockey / Isbjørnmodellen / Trener / Fagsider / Ishockeyforståelse / Angreps- og forsvarsspill

Angreps- og forsvarsspill

Et lag spiller angrepsspill når det innehar pucken og forsvarsspill når det andre laget har pucken, uavhengig av hvor man befinner seg på banen. 

For de yngste barna - og spesielt i aldrene som spiller 3v3 - ønsker vi at det fokuseres på de fire rollene. Spillere som behersker disse vil ha et godt grunnlag for å mestre både forsvars- og angrepsspill. Er du trener, spiller eller forelder i barneidretten se derfor bort fra denne siden og fokuser på de fire rollene.

Etter hvert som spillerne blir eldre og omsider begynner på stor bane vil det og naturlig følge med endringer i spillet som utfordrer deres ishockeyforståelse på nytt. Det er viktig at fokuset på situasjonene opprettholdes, ikke på posisjoner og system. Låste, fastsatte systemer vil være skadelig for spillerens utvikling og dens evne til å forstå, oppfatte og velge. Det er og viktig å påpeke at fokuset på de fire rollene må opprettholdes og fortsatt er det viktigste for spillerne å jobbe med, selv om døra åpnes for å jobbe med andre deler av spillet. 

Når det kommer til angreps- og forsvarsspill vil enkle prinsipper være hensiktsmessig, disse må være relativt åpne med rom for autonomi og egne valg. Slik kan prinsippene veilede spillerne til å ta smarte valg uten å låse dem til å gjøre forutbestemte handlinger i fastsatte situasjoner. Prinsippene for angreps- og forsvarsspill bygger på NIHF sin landslagsskole som er måten vi ønsker at våre landslag skal spille på. I landslagene detaljstyrer vi ikke spillerne våre, vi oppfordrer dem til å ta valg innenfor de prinsippene vi har. Om ungdomslagene i Norge spiller etter prinsippene nedenfor gir spillerne gode forutsetninger for å lykkes i de norske landslagene og internasjonal ishockey for øvrig. 

Angrepsspill er når vi har pucken eller er i ferd med å vinne den, uansett hvor vi er på banen. Vi deler angrepsspillet inn i to faser, med underliggende prinsipper for hver av fasene. Prinsippene skal følges, men spillerne skal selv få velge løsningene. 

Offensive overganger er i den fasen av angrepsspillet hvor vi vinner pucken. Avhengig av situasjonen og hvor vi er på banen må spillerne avgjøre om vi skal gå direkte på motstanderens mål i forsøk på å score, eller om det er mer hensiktsmessig å etablere angrepsspill i offensiv sone. For å lykkes med offensive overganger er følgende 5 prinsipper avgjørende.

  • Alle 5! - Alle spillerne må involvere seg i den offensive overgangen.
  • Støtte - I starten på en offensiv overgang er A1 ofte satt under press, for å løse dette presset må derfor A2 komme i støtte og gjøre seg spillbar. Dette gjelder over hele banen.
  • Fremover - Når vi vinner pucken skal vi fremover, mot mål. Det betyr og at spillernes bevegelser må være i lengderetning. Når puckfører vinner pucken skal den transporteres fremover og pasninger skal spilles fremover, som hovedregel. 
  • Linjer - Med linjene snakker vi om blålinjene og rødlinja. Å vinne kampen om linjene er avgjørende for å lykkes med en offensiv overgang. For hver linje du vinner vil motstander settes under et økt press, og flyten i angrepsspillet vil bedres.
  • Tidsaspektet - En offensiv overgang starter normalt ved et brudd som skaper ubalanse hos motstanderen. Ubalansen kan være veldig kort, ofte ikke mer enn et sekund eller to. Å bli god til å "hugge til" med en gang etter et brudd, og ha raske offensive overganger vil være hensiktsmessig for å utnytte denne ubalansen best mulig. Derfor ønsker vi og å være fremoverrettede med alle 5. 

 

Etablert angrepsspill er når vi ikke lykkes med å score direkte i den offensive overgangen, men i stedet for etablerer oss i offensiv sone for å forsøke og bearbeide motstanderen, og deretter score et mål. For å lykkes med etablert angrepsspill er følgende 5 prinsipper avgjørende.

  • Alle 5! - Alle spillerne må involvere seg i det etablerte angrepsspillet.
  • Bevegelse - Dette gjelder for både puck og spillere. 
  • Skape og angripe rom - Bevegelser hjelper lite så lenge de skjer på utsiden, derfor er det viktig å prøve å skape rom mellom forsvarsspillerne på innsiden for så å angripe dette rommet. På denne måten vil man skape målsjanser fra farlige områder på isen. (Med utsiden mener vi at forsvarende spillere er mellom angriper og mål, innsiden betyr at angreppsiller har kommet seg mellom motspiller og målet, altså at vedkommende er på innsiden av forsvarsspilleren)
  • Bruke hele sonen - Det er viktig å spre ut angrepsspillet ved å benytte hele sonen. Dette gjør at forsvarende lag må dekke over et større areal, som igjen vil skape rom mellom forsvarerene man kan angripe. Det kan være hensiktsmessig å flytte både pucken og spillere nord/sør (fra blålinja og ned bak mållinja) og øst/vest (fra ene siden av sonen til den andre). Mye bevegelse med alle 5 spillerne i hele sonen er utrolig utfordrende å forsvare seg mot. Det er dette vi kaller for The 5-man attack.
  • 3de mann høyt - For å skape avstand mellom angrepsspillerne og sikre at vi har en offensiv spiller på innsiden er det ønskelig å plassere en spiller høyt i "slottet" (området foran mål). Det er viktig at spilleren ikke står for nære målet, men har en høyde som tilsvarer ca. topp sirkel (droppesirklene i sonene). Denne spilleren kalles ofte for 3de mann. Rett plassering på 3de mann vil kunne skape både rom for spillerne dypt i sonen da vedkommende tiltrekker seg en forsvarsspiller, og et potensielt pasnings- og skuddalternativ. 

Forsvarsspill er når motstanderlaget har pucken eller man (eget lag) er i ferd med å miste den, uansett hvor vi er på banen. Vi deler forsvarsspillet inn i to faser, med underliggende prinsipper for hver av fasene. Prinsippene skal følges, men spillerene skal selv få velge løsningene. 

Defensiv overgang kommer normalt av et brudd der man taper kampen om pucken. I den defensive overgangen ønsker man i utgangspunktet å gjenvinne pucken så snart som mulig for å unngå og ende i et etablert forsvarsspill. For å lykkes med en defensiv overgang er følgende 6 prinsipper avgjørende.

  • Alle 5! - Alle spillerne må involvere seg i den defensive overgangen.
  • Press - Vi ønsker å vinne tilbake pucken så fort som mulig, da må det presses hardt, med en gang og hele tiden! I det et brudd oppstår og vi taper den første kampen om pucken vil motstanderen ha et kort øyeblikk der de er uorganiserte, dette må vi utnytte.
  • Backcheck - Dersom det opprinnelige presset ikke lykkes og motstanderen klarer å spille det av må presset allikevel opprettholdes. Dette gjøres gjennom hard og ærlig jobb hjemover på banen, også kjent som backcheck.
  • Avstandskontroll - Både for å effektivt kunne presse og ha kontroll på motspiller er det viktig med tett avstand. Ligg nær motspilleren din så du raskt kan sette vedkommende under press. I tillegg vil korte avstander gjøre det utfordrende for motspiller å komme opp i fart eller skape tid og rom. God avstand er kort avstand.  
  • Linjer - På samme måte som at det er viktig å vinne linjene i en offensiv overgang er de helt sentrale i en defensiv overgang. Ved å vinne kampen om linjene vil man for eksempel kunne sette motstanderlaget i off-side eller tvinge dem til en icing.
  • 3de mann høyt - 3de mann høyt er ikke bare hensiktsmessig i form av å skape offensivt trykk. Vedkommende vil og gi god balanse defensivt dersom laget mister pucken i offensiv sone og ender i en defensiv overgang. 

 

Etablert forsvarsspill er når vi ikke lykkes med å hurtig vinne tilbake pucken i den defensive overgangen og ender i egen sone. Følgende 6 prinsipper er viktige i det etablerte forsvarsspillet. 

  • Alle 5! - Alle spillerne må involvere seg i etablert forsvarsspill. 
  • F1 sette press - Vi skal alltid presse, tving motspilleren til å gjøre feil. Ta bort tid og rom, og lag dårlige vilkår for vedkommende. 
  • Riktig side - Som forsvarsspiller ønsker du å posisjonere deg mellom eget mål og motspiller.
  • Sone vs. mann/mann - Dette er to ulike typer å forsvare egen sone på. Får spillerne ansvar for et område, eller tar spillerne hver sin mann og følger denne? Dette må avklares.
  • Posisjonering i egen sone - Man kan spille både sone og mann/mann. Allikevel er det hensiktsmessig med et utgangspunkt for hvordan man posisjonerer seg i egen sone. Se bilde HER for et utgangspunkt (rødt er forsvarende lag).
  • Konsentrering/pakke inne - Vi ønsker å ta bort tid og rom for motstanderen vår. Dette gjør vi gjennom å pakke dem inne på en liten del av isen. Start for eksempel med å låse dem til halve sonen (se bilde), for så å konsentrere dem ytterligere. Her er vantene til god hjelp. 

Overordnet disse prinsippene er vår spilleidé. Denne skal alltid være gjeldende, uavhengig av situasjonen du er i. Den skal ligge i ryggmargen hos alle spillerne våre.