Puckkontroll

Det er viktig å øve nok med pucken på bladet for å skape en god relasjon med pucken. En god relasjon med pucken betyr at pucken ikke stjeler fokus og at den er helt naturlig å ha med seg. Da kan du bruke kapasitet til å fokusere på spillet og hva som skjer, snarere enn på pucken.

Det er flere ting som påvirker puckkontrollen og flere underteknikker knyttet til temaet. 

Omfattende videoguide for puckkontroll

Videoen nedenfor viser utgansposisjonen for all puckbehandling. Ikke undervurder viktigheten av rett grep og utgangsposisjon, fokuser på dette fra dag 1 for å unngå vranglære.

Nøkkelmomenter knyttet til rett utgangsposisjon for å trene puckkontroll.

  1. Blikket frem
  2. Grunnstilling
  3. Øvre hånden i «skrujernsgrep»
  4. Nedre hånden 20-30 cm ned på kølleskaftet, bevege seg fritt opp og ned
  5. Armene ut fra kroppen, høy albue
  6. Løs og ledig i overkroppen
  7. Myke og følsomme håndledd
  8. Pucken på hælen av bladet

Forehand kan omhandle to ting knyttet til puckkontroll. Når du har pucken på den siden av bladet som buer innover har du pucken på forehand. Når en leftspiller har pucken på venstre side av kroppen har spilleren pucken på forehand side av kroppen. Disse to henger normalt sammen. 

Forehand er siden en spiller bruker mest og som faller mest naturlig, forehand er og en spillers sterkeste side. Ved å ha pucken på forehand side av både bladet og kroppen vil spilleren alltid være i posisjon til å skyte, spille pasning, drible, etc. 

 

Backhand blir det motsatte av forehand. Når du har pucken på den siden av bladet som buer utover har du pucken på backhand. Når en leftspiller har pucken på høyre side av kroppen har spilleren pucken på forehand side av kroppen. Disse to henger normalt sammen. 

Backhand er siden en spiller bruker minst og som spillerne ofte opplever som mest utfordrende, backhand er en spillers svakeste side. Det er helt avgjørende å bli komfortabel med bruken av backhand. En spiller som behersker backhand vil ha dobbelt så mange muligheter da spilleren kan skyte, spille/ta imot pasninger, drible, etc. fra begge sider av kroppen og bladet. Bruk av backhand er og ofte vanskeligere å "lese" for motstander. 

Å begynne og trene på bruk av backhand fra dag 1 parallelt med bruken av forehand er smart og gjør at backhand vil falle spillerne mer naturlig. 

 

 

Et viktig prinsipp når det kommer til puckkontroll er å bli bekvem med å ha "pucken på hofta" og i en spilleklar.

Pucken på hofta betyr at du har pucken ut på siden av kroppen, fremfor rett foran deg. Ved å ha pucken på hofta vil du ha flere valgmuligheter og pucken vil være i en farligere posisjon. Fra denne posisjonen kan du spille pasninger begge veier, skyte og finte uten at du trenger å bruke tid på å endre puckens utgangsposisjon. Har du pucken rett foran deg må du dra den til siden for å blant annet skyte. 

Et annet prinsipp for å ha pucken i spilleklar posisjon er å unngå unødvendig "visping" (korte driblinger der du flytter pucken mellom forehand og backhand på bladet) av pucken. "Less is more" og jo mindre du visper jo oftere har du pucken i en posisjon der du kan skyte, spille pasning, mm. 

Finter omhandler mer enn bare å drible en motspiller. Det handler om å sende feilinformasjon til motspillere gjennom hva du gjør med føttene, hendene, blikket, osv.

Det vanligste man tenker på når man snakker om finter er nettopp dette med å drible en motstander, og det er en viktig evne å ha. Samtidig ønsker vi at spillerne hele tiden skal jobbe med å sende feilinformasjon til motstanderen. Se til høyre, spille til venstre - late som du skal spille pasning, men du skyter - sette kølla på venstre side av motstanderen, men presse på høyre side - osv. 

For å lykkes med å sende feilinformasjon og finter er det noen ting som må til.

  • Husk innlevelse, du må «spille skuespill»
  • Store bevegelser
  • Tyngdeoverføring
  • Retningsforandringer
  • Temposkifter
  • Lek og kreativitet

Relasjon med pucken handler om evnen til å separere hender, føtter og hodet. Temaet er sammensatt av god skøyteteknikk, puckkontroll og evnen til å orientere (scanne) isen. Relasjon med pucken er derfor for litt viderekommende spillere og innføres først etter hvert som spillerne er på et godt teknisk nivå.

Last ned presentasjon om relasjon med pucken HER